MENIU

IRAK: Insurgenţii avansează pe trei direcţii spre Bagdad

<p>Asalt al Statului Islamic asupra unei enclave kurde din Siria</p>

Confruntări puternice aveau loc vineri între armata irakiană și insurgenții care încearcă să avanseze către Baqouba, capitala provinciei Diyala, situată la nord-est de Bagdad, informează AFP, citată de Agerpres.

Luptele au loc la periferia sectorului Mouqdadiyah, care se află la 35 kilometri nord-est de Baqouba, au indicat reprezentanți ai poliției irakiene.

Viceguvernatorul provinciei Diyala, Fourat al-Tamimi, a indicat la rândul său că forțele kurde de securitate (Peshmergas) controlează sectoarele Saadiyah și Jalawla, la nord-est de Baqouba, după ce armata s-a retras din aceste zone.

Ofițeri de securitate au anunțat joi seara că aceste sectoare au căzut în mâinile insurgenților.

Temându-se de un asalt jihadist împotriva Kirkuk, forțele kurde au acționat pentru a prelua controlul total asupra acestui oraș petrolier disputat de ani între regiunea autonomă a Kurdistanului și guvernul central, precum și asupra altor zone aflate în dispută.

Irakul se confruntă cu o ofensivă a jihadiștilor Statului Islamic din Irak și Levant (SIIL), care continuă să câștige teren. Aceștia au cucerit marți provincia Ninive (nord) și capitala acesteia Mossul, orașul Tikrit și alte regiuni ale provinciei Salah ad Din (nord), precum și sectoare ale provinciilor Diyala (est) și Kirkuk (nord). Ei controlează din ianuarie Fallujah, oraș situat la 60 kilometri vest de Bagdad.

Jihadiștii din SIIL se află la mai puțin de 100 kilometri de Bagdad, precizează agenția citată.

Ultimele informaţii arată că insurgenţii au jefuit banca centrală din oraşul Mosul, important centru petrolier din nordul Irakului, de unde ar fi furat suma de 425 de milioane de dolari, relatează The Washington Post, citat de Mediafax.ro.
Guvernatorul provinciei Ninive, Atheel al-Nujaifi, a declarat că islamiştii ar fi furat alte câteva milioane din mai multe bănci din Mosul, dar şi o "cantitate semnificativă de lingouri de aur".

Potrivit International Business Times, gruparea radicală Statul Islamic în Irak şi Levant, desprinsă din Al-Qaida, devine astfel "cea mai bogată organizaţie teroristă din lume".

Creată în ianuarie 2012, la inițiativa liderului Al-Qaida în Irak, Abou Bakr al-Bagdadi, gruparea radicală SIIL este condusă în principal de militari irakieni și libieni, iar cei mai mulți dintre liderii ei religioși sunt saudiți sau tunisieni.

Mai multe articole despre:
Irak bancă Mosul insurgenţi SIIL