MENIU

Iohannis: Retragem rezervele legate de acordul CETA după o înțelegere privind vizele pentru români

<p>Iohannis: Preşedinţia nu este implicată &icirc;n dosarul Black Cube&nbsp;</p>

Klaus Iohannis a declarat, în conferința susținută la Palatul Cotroceni înainte de participarea sa la Consiliul European, care va avea loc joi și vineri, că România își "va retrage rezervele" legate de acordul de liber schimb dintre UE și Canada dacă se va ajunge la o înțelegere rezonabilă cu partea canadiană în privința liberalizării vizelor pentru români. 

Klaus Iohannis a explicat că în cadrul summit-ului de la Bruxelles se va discuta despre parteneriatele privind migrația dintre Uniune și țările terțe. 

"Nu vom discuta nici cote, nici alte lucruri, ci stadiul implementării parteneriatelor de mobilitate încheiate între UE și state terțe, cum ar fi Mali, Nigeria, Senegal Etiopia. Aceste parteneriate au scopul de a combate pe termen lung cauzele foarte profunde ale migrației. Eu voi arăta în cadrul Reuniunii că România sprijină valorificarea potențialului acestor parteneriate", a spus șeful statului. 

Referitor la acordul de liber schimb dintre UE și Canada, pentru care România și-a folosit până acum dreptul de veto, alături de Bulgaria și Belgia, președintele țării a explicat că își va schimba poziția și va renunța la rezervele legate de acest tratat dacă se va ajunge la o înțelegere rezonabilă între România și Canada în privința liberalizării vizelori pentru cetățenii români. 

"În ceea ce privește politica comercială, vom dezbate stadiul negocierilor privind acordul TTIP  și acordul dintre UE și Canada, numit CETA. Referitor la acordul cu Canada, CETA, sper că vom putea ajunge la un acord cu partea canadiană în chestiunea liberalizării vizelor pentru români și, dacă se ajunge la o înțelegere rezonabilă, noi vom putea să ne retragem rezervele legate de acest acord", a declarat Iohannis.  

Întrebat ce înseamnă o înţelegere rezonabilă, șeful statului a răspuns: ”Înseamnă o înţelegere pentru liberalizarea vizelor într-un termen rezonabil şi fără condiţii inacceptabile pentru noi. Aceste condiţii fiind încă în negociere diplomatică, nu doresc să intru în detalii.Pentru noi e important să fie 2017, şi nu 18, 19 sau altceva, plus că pentru noi e important să avem o liberalizare completă într-un termen rezonabil”.

România se opune semnării acordului comercial CETA între UE și Canada, din cauza menținerii de către Canada a vizelor pentru români. România a reiterat că nu poate susține, la acest moment, demersurile privind semnarea și aplicarea provizoriue a Acordului economic și comercial cuprinzător UE – Canada, a susținut secretarul de stat Cristian Bădescu, potrivit unui comunicat remis de MAE.

Klaus Iohannis a explicat că la summit se vor purta discuții și despre relațiile externe ale UE, mai ales cele cu Rusia. 

"În cadrul reuniunii vom aborda și relațiile externe ale UE, unde accentul se va pune pe relația cu Federația Rusă. Voi susține importanța menținerii unității Uniunii pe baza principiilor comune agreeate. Relațiile cu Rusia vor fi discutate și din perspectiva situației din Siria. După părerea noastră, este nevoie de încetarea de urgență a bombardamentelor din Alep și a ostilităților din Siria. Se impune reluarea negocierilor, care în niciun caz nu pot fi înlocuite de o soluție militară", a spus președintele. 

De asemenea, șeful statului a anunțat că va avea și o întâlnire cu premierul britanic, Theresa May, în care vor discuta despre situația românilor din Marea Britanie. 

"În marja Consiliului voi avea o întâlnire bilaterală cu premierul britanic, Theresa May. Vom avea o discuție legată de chestiuni care ne preocupă, probleme europene, probleme bilateral și, evident, soarta românilor din Marea Britanie, una dintre principalele teme", a conchis Klaus Iohannis. 

Mai multe articole despre:
vize Canada Klaus Iohannis