Interviu: România nu era pregătită în 2007 să adere la UE
Olanda va continua să se opună aderării României la spaţiul Schengen. Deşi s-au făcut progrese considerabile de la intrarea în Uniunea Europeană, Haga consideră că ţara noastră nu respectă încă toate regulile pentru a i se permite să acceadă la Schengen. Mesajul, transmis de ambasadorul Olandei la Bucureşti, în cadrul emisiunii Ambasador România, vine şi cu o parte pozitivă. Potenţialul ţării noastre este uriaş, iar într-o zi ne va aduce un statut privilegiat printre naţiunile Uniunii Europene.
Poziţia Olandei este tranşantă. România nu era pregătită în 2007 să adere la Uniunea Europeană şi nici măcar acum nu respectă toate cerinţele statutului de ţară membră a blocului comunitar. Din acest motiv, Haga se opune deschiderii graniţelor Schengen.
"România nu era pregătită în momentul aderării. Era pregătită din multe puncte de vedere, dar nu în cele esenţiale. Vorbesc aici de legislaţie, de sistemul judiciar, de funcţionarea lui, de eficienţă şi imparţialitate în modul de aplicare a legilor, de corupţia instituţională. În acest moment, aderarea nu este susţinută de Parlamentul olandez pentru că Parlamentul nu consideră că România a implementat toate cerinţele iniţiale pentru a deveni stat membru al Uniunii Europene", a declarat MATTHIJS VAN BONZEL, ambasadorul regatului Ţărilor de Jos în România.
În cei peste trei ani de când se află la Bucureşti, diplomatul olandez recunoaşte că a observat progrese importante în special în reforma sistemului judiciar şi a luptei anticorupţie. Dar sunt şi alte domenii care au nevoie de îmbunătăţiri, în special în economie.
"Pentru România este important să devină o ţară dezvoltată complet, o economie competitivă și modernă integrată total în Occident. Odată ce va atinge aceste obiective, România va fi un membru valoros, o bijuterie în spaţiul comunitar. România vine cu avantaje de care ceilalţi nu dispun. Vorbesc aici despre turism, despre internet, despre software, despre personal calificat vorbitor de limba engleză, despre un mod de comunicare propriu latinilor şi despre un suflu nou", spune MATTHIJS VAN BONZEL.
În ceea ce priveşte ameninţările la adresa securităţii continentului, ameninţări ce decurg din agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, ambasadorul olandez nu vede varianta militară drept o soluţie. El a respins ideea unei armate europene, aşa cum a propus Jean-Claude Juncker. În opinia sa, adevărata forţă a blocului comunitar vine din properitatea economică şi bunăstarea cetăţenilor.