Interviu cu ambasadorul Ucrainei. Kievul vrea un DNA după model românesc și o "dezoligarhizare"
Lupta anticorupţie din România îi inspiră pe vecini. Ucraina vrea să înfiinţeze o instituţie precum DNA-ul românesc, anunță chiar ambasadorul, într-un interviu pentru Realitatea TV.
Într-un interviu acordat Realitatea TV, ambasadorul Kievului la Bucureşti, Teofil Bauer, a vorbit despre rolul pe care l-a jucat corupţia în declanşarea crizei din Ucraina şi despre ce poate învăţa guvernul său din acţiunile procurorilor români.
Bauer spune că Ucraina este obligată să facă reforme pentru a depăși situația sificilă cu care se confruntă în prezent.
"Nu numai că poate, ci este obligată concomitent să facă şi reforme, pentru că numai aceste reforme ne pot scoate de unde ne aflăm, inclusiv ne pot ajuta să facem faţă agresiunii externe (...) Când vorbim despre corupţie, acest flagel a fost acela care ne-a măcinat cel mai mult statalitatea şi, într-o oarecare măsură, este principalul vinovat de situaţia în care ne aflăm", spune ambasadorul.
Campania anticorupţie de la Bucureşti este urmărită atent şi de la Kiev.
"În Ucraina a fost actualizată legislaţia în domeniu, au fost create noi instituţii de luptă anticorupţie, după modelul DNA în România, şi în acest context chiar suntem interesaţi să învăţăm din experienţa românească", a mai spus Bauer.
În acelaşi timp, Ucraina îşi propune să rupă dominaţia asupra economiei a aşa-zişilor oligarhi, afacerişti care s-au îmbogăţit mai ales din bani publici.
"În prezent, în Ucraina are loc un proces de "dezoligarhizare", pentru că ţara era împărţită în sfere de influenţă între cei pe care dvs. îi numiţi baroni locali, iar noi îi numim oligarhi. Ei dominau anumite domenii. Înţelegem foarte bine că numai o clasă de mijloc puternică este baza unui stat civilizat şi nu oligarhii care au interesele lor specifice", a spus ambasadorul.