MENIU

VIDEO Insula ștearsă de pe suprafața pământului de uragan

O insulă izolată din Hawaii a dispărut înghițită de ape după ce a fost măturată la începutul lunii octombrie de un uragan de categoria 4 - Walaka.

O bucată din Statele Unite a fost ștearsă de pe hartă în mod dramatic după ce East Island, o insulă izolată, la nord de Hawaii, a fost acoperită de ape în urma trecerii uraganului Walaka la începutul lunii octombrie, relatează The Guardian.

Imagini surprinse din satelit și confirmate de cercetători arată cum insula de 4,5 hectare, la 890 de km de Honolulu, a fost înghițită de apele Pacificului.

Insula nu era locuită, dar era un habitat important pentru o specie de focă, Focă-călugăr, și pentru țestoasele care vin aici să depună ouă. Potrivit oamenilor de știință intensitatea uraganului care a șters insula de pe hartă poate fi explicată de schimbările climatice.

”M-am gândit: Dumnezeule, nu mai este!”, a reacționat Chip Fletcher, un specialist în climă, la Universitatea din Hawaii.

Cercetătorii se așteptau ca insula să dispară sub ape în cele din urmă din cauza creșterii nivelului oceanelor, dar uraganul Walaka i-a pus capăt mai repede decât anticipau.

Mai multe articole despre:
uragan Hawaii insula disparuta