MENIU

Incidentele care au șocat Germania. Guvernul critică poliția și cere pedepsirea agresorilor

Guvernul a criticat marți seară inacțiunea poliției din Köln în agresiunile în serie contra a o sută de femei de Anul Nou, care au provocat indignare în țară, informează AFP. Cancelarul Angela Merkel a cerut ca agresorii din Koln să fie pedepsiţi, indiferent de origine. 

Guvernul german a condamnat marți cele aproximativ o sută de agresiuni sexuale comise la Koln în noaptea Sfântului Silvestru și atribuite de poliție unor bărbați de origine nord-africană, însă a respins orice fel de 'instrumentalizare' ce i-ar viza pe refugiați, informează AFP, potrivit RFI Romania.

Cazul, care a luat amploare pe măsură ce s-au multiplicat plângerile din partea victimelor, a suscitat o puternică emoție în Germania, dat fiind o 'dimensiune nouă' a acestor acte care implică 'peste o mie de persoane' ce ar fi agresat sau i-ar fi protejat pe agresori, potrivit ministrului german al justiției, Heiko Maas.

'Este vorba de o nouă formă de criminalitate organizată' și 'va fi nevoie să analizăm, să ne gândim la mijloacele care ar trebui puse în aplicare pentru a face față situației', a subliniat Maas marți, în fața presei.

Poliția germană a înregistrat deja 90 de plângeri marți dimineața, plecând de la hărțuire până la cel puțin un viol, trecând prin zeci de agresiuni sexuale și furturi, și se așteaptă să primească altele noi, a precizat un purtător de cuvânt al poliției pentru DPA.

Aceste agresiuni, atribuite unui grup de 20-30 de tineri în stare de ebrietate care își încercuiau victimele, au avut loc în special în jurul Catedralei și a gării centrale din Koln, însă poliția a semnalat de asemenea zeci de plângeri la Hamburg.

Ministrul de Interne cere clarificări urgente

"Poliția nu poate lucra în acest fel", a declarat Thomas De Maiziere la canalul public de televiziune ARD, potrivit Agerpres.

Poliția se află sub focul criticilor pentru că nu a intervenit în timpul faptelor petrecute într-o piață foarte frecventată din centrul orașului lângă Catedrală, în timp ce forțele de ordine au fost mobilizate în număr mare în noaptea de Revelion.

"Nu este posibil ca piața să fie evacuată și apoi să aibă loc chiar acolo" agresiunile, iar poliția "să aștepte plângerile" victimelor pentru a reacționa, a deplâns ministrul de interne, cerând "clarificări urgente".

Amploarea reală a faptelor nu a fost dezvăluită decât marți în Germania după acumularea plângerilor victimelor de sex feminin, aproape o sută. Toate au declarat că au fost jefuite și agresate sexual de grupuri de tineri beți și părând să acționeze în bande organizate.