Încă o țară se alătură coaliției conduse de SUA împotria Statului Islamic
Premierul tunisian, Habib Essid, a confirmat sâmbătă că țara sa s-a alăturat coaliției internaționale conduse de Statele Unite care luptă împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI) în Siria și Irak, scrie AFP, citată de Agerpres.
Acest anunț a avut loc în contextul în care Tunisia se confruntă, după revoluția din 2011, cu o creștere a mișcării jihadiste extremiste, responsabilă potrivit autorităților de moartea a zeci de turiști, dar și soldați și agenți de securitate.
În cursul unei conferințe de presă, Habib Essid a anunțat participarea Tunisiei la coaliția internațională, subliniind că aceasta constă în principal "în schimbul de informații".
La 29 septembrie, președintele american, Barack Obama, a făcut cunoscut că trei noi state s-au alăturat coaliției, numind Tunisia, Malaezia și Nigeria.
Această participare va permite Tunisiei "să obțină toate informațiile care ar putea fi profitabile în războiul contra terorismului în Tunisia", a adăugat Habib Essid.
În cadrul coaliției, "țările au mai multe informații de cât noi", a adăugat el.
Întrebat despre posibilitatea participării militare a Tunisiei în cadrul coaliției, premierul a rămas evaziv, afirmând că, dacă Tunisia va primi o solicitare în acest sens, va trebui să invoce articolul 77 din Constituția țării.
Acest articol acordă președintelui țării puterea de "a trimite forțe în străinătate în acord cu președintele parlamentului și cu guvernul".
În 2015, două atentate revendicate de gruparea Statul Islamic (SI) au ucis 59 de turiști străini în Tunisia: 21 la muzeul Bardo, din Tunis, în martie, și 38 la un hotel pe malul mării la Port El Kantaoui, în apropiere de Sousse, în iunie.
Tunisia rămâne una din țările cele mai afectate de fenomenul înrolării în rândurile jihadiștilor, cu mai multe mii de persoane, cel mai frecvent tineri, potrivit datelor ONU.