În plină pandemie de coronavirus, există două ţări care refuză vaccinarea
În plină pandemie de Covid-19, Guvernul Tanzaniei neagă răspândirea virusului SARS-CoV-2 pe teritoriul ţării chiar dacă spitalele înregistrează cazuri cu simptome. Doar Madagascarul a mai refuzat până acum vaccinuri anti-COVID-19.
Linia oficială a guvernului din Tanzania, în timp ce lumea era răvăşită de pandemie, a rămas constantă, oficialii statului din estul Africii susţinând faptul că virusul nu a ajuns pe propriile meleaguri. Din moment ce, oficial, COVID-19 nu există în statul african, nici de vaccin nu este nevoie.
Între timp, oficialii OMS încearcă să convingă autorităţile din Tanzania de calea greşită pe care se află în privinţa pandemiei şi a vaccinării. „Vaccinurile funcţionează şi încurajez guvernul Tanzaniei să se pregătească pentru campania de vaccinare anti-COVID-19”, a declarat Matshidiso Moeti, directorul OMS pentru Africa.
„Se tratează cu ghimbir, ceapă, lămâie şi piper ”
Ministrul Sănătăţii din Tanzania, Dorothy Gwajima, nu vrea, însă, să audă de nicio campanie de vaccinare. Poziţia a fost reiterată la o conferinţă de presă în urmă cu două săptămâni, unde un alt oficial a prezentat reţeta unei băuturi făcute din ghimbir, ceapă, lămâie şi piper care ar ajuta la prevenirea îmbolnăvirii cu coronavirusul. „Trebuie să ne îmbunătăţim igiena personală, să ne spălăm mâinile cu săpun, să facem exerciţii fizice, să mâncăm bine, să bem suficientă apă şi să utilizăm remediile naturale cu care ţara noastră este înzestrată”, a spus Gwajima, citată de BBC. Oficialul a ţinut să accentueze că aceste recomandări nu sunt făcute pentru că virusul ar fi prezent pe teritoriul Tanzaniei, ci pentru că „devastează” ţările vecine.
Până acum, doar Madagascarul şi-a mai anunţat intenţia de a nu accepta vaccinuri anti-COVID-19, alegând să utilizeze remedii tradiţionale nerecomandate de OMS. Politica guvernului este cu atât mai greu de înţeles, în cazul Madagascarului, având în vedere că prezenţa virusului pe teritoriul ţării este recunoscută.