MENIU

În doar câteva ore, donațiile pentru reconstrucția Notre Dame au ajuns la 750 de milioane de euro

De la Apple şi până la Banca Centrală Europeană, mii de anonimi sau deţinătorii unor mari averi s-au mobilizat rapid pentru a finanţa reconstrucţia catedralei Notre-Dame, donaţiile promise până acum ajungând la cel puţin 750 milioane de euro, transmite AFP.

Mai mulţi francezi deţinători ai unor averi impresionante au deschis imediat carnetul de cecuri: familia Pinault a promis 100 milioane de euro, urmată la câteva ore de grupul de lux LVMH şi familia Arnault, deţinătorii celei mai mari averi din Franţa, care au anunţat o donaţie de 200 milioane de euro, la fel ca şi familia Bettencourt-Meyers şi grupul L'Oréal.

Omul de afaceri Marc Ladreit de Lacharričre (Fimalac) şi-a anunţat intenţia de a contribui la lucrările de restaurare cu suma de 10 milioane de euro. Familia Bouygues a promis o sumă similară iar familia Decaux a anunţat o donaţie de 20 de milioane de euro, via JCDecaux Holding.

Acest elan de solidaritate fără precedent "are legătură cu importanţa absolut excepţională a catedralei Notre-Dame", susţine François Debiesse, preşedintele organizaţiei filantropice Admical, care promite o mobilizare a companiilor similară cu solidaritatea manifestată cu prilejul marilor catastrofe umanitare.

Încă de luni seara, preşedintele Macron a confirmat că va fi lansată o campanie de subscripţie naţională pentru lucrările de reconstrucţie care se anunţă lungi şi dificile. În condiţiile în care pompierii nu au plecat încă de la Notre-Dame, companiile şi persoane anonime au început să facă donaţii, ceea ce a provocat unele dificultăţi tehnice paginii de Internet a Fundaţiei patrimoniului. Pentru a face faţă cererii a fost înfiinţat un alt site (rebatirnotredamedeparis.fr/) sub autoritatea Centrului pentru monumentele naţionale.

Elanul de solidaritate a depăşit frontierele Franţei. Grupul informatic american Apple va contribui la eforturile de reconstrucţie a acestei catedrale care este un "simbol al speranţei", a anunţat directorul general Tim Cook într-un mesaj publicat pe Twitter. Miliardarul brazilian Lily Safra a făcut şi el o donaţie importantă iar americanul Henry Kravis, co-fondatorul fondului de investiţii KKR, va contribui şi el cu 10 milioane de dolari.

În Parlamentul European de la Strasbourg, a fost plasată o urnă pentru a colecta donaţiile eurodeputaţilor. Prezent în Parlamentul European, preşedintele Consiliului European, polonezul Donald Tusk a făcut un apel către statele membre să participe la proiectul de reconstrucţie a catedralei. Banca Centrală Europeană a promis şi ea o contribuţie financiară.

"Când există o asemenea energie, o asemenea voinţă de solidaritate a compatrioţilor noştri, a persoanelor din întreaga lume care vor să contribuie la reconstrucţia Notre-Dame, trebuie să ne bazăm acest entuziasm", a declarat ministrul Culturii, Franck Riester.

Catedrala Notre-Dame din capitala franceză a fost devastată timp de 12 ore, începând de luni seară, de un incendiu violent care i-a afectat puternic structura şi a făcut să se prăbuşească turla sa în formă de săgeată, cu o înălţime 93 de metri.

Construcţia, care datează din secolul al XII-lea, este un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO care atrăgea milioane de turişti în fiecare an.