MENIU

În ce condiţii poate fi demis Donald Trump din funcţia de preşedinte al SUA

Potrivit Constituţiei Statelor Unite, preşedintele îşi poate pierde funcţia dacă va fi pus sub acuzare și condamnare pentru trădare, corupție și alte crime și delictie majore. Concret, crima de trădare împotriva Statelor Unite va consta numai în acţiunea de a duce război contra lor sau din înţelegerea cu duşmanii lor prin acordarea de ajutor şi sprijin. Nimeni nu va fi acuzat de trădare decât pe baza a doi martori care să declare că au asistat la acea acţiune sau pe propria recunoaştere în faţa Curţii. 

Redăm, în continuare, articolele din Constituţia SUA conform cărora preşedintele poate fi demis: 

Secțiunea 4. Punerea sub acuzare

1. Revocarea funcționarilor cu funcții înalte: Președintele, vicepreședintele și toți funcționarii civili ai SUA, vor fi destituiți din funcție în caz de punere sub acuzare și condamnare pentru trădare, corupție și alte crime și delictie majore.

Secţiunea 3. [Trădarea] 1. [Definirea trădării, probe necesare] Crima de trădare împotriva Statelor Unite va consta numai în acţiunea de a duce război contra lor sau din înţelegerea cu duşmanii lor prin acordarea de ajutor şi sprijin. Nimeni nu va fi acuzat de trădare decât pe baza a doi martori care să declare că au asistat la acea acţiune sau pe propria recunoaştere în faţa Curţii. 

 2. [Pedeapsa] Congresul va avea puterea de a fixa pedeapsa în materie de trădare, dar nici o condamnare având acest cap de acuzare nu va antrena pierderea drepturilor cetăţeneşti şi confiscarea bunurilor decât pe durata vieţii condamnatului.