În aşteptarea păcii din Ucraina, NATO promite susţinere pentru Kiev. Noi sancţiuni pentru Rusia
Summitul NATO s-a deschis, joi, la Newport (Marea Britanie) pe fondul tensiunilor cu Rusia, acuzată de agresiune militară în Ucraina. 60 de şefi de stat şi de Guvern discută despre criza ucraineană, dar şi despre alte crize, în special cea creată de gruparea Stat Islamic în Irak şi Siria, a cărei ameninţare este din ce în ce mai presantă. Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a anunţat că un plan pentru un armistiţiu în estul separatist al Ucrainei urmează să fie semnat vineri, la Minsk, şi că NATO îi susţine pe membrii săi care sunt pregătiţi să furnizeze asistenţă militară Ucrainei, scrie Mediafax.
"Mâine, la Minsk, urmează să fie semnat un document care prevede etapele implementării unui plan de pace pentru Ucraina. Prevederea-cheie a acestui plan este un armistiţiu", a declarat Poroşenko joi, cu ocazia summitului NATO de la Newport.
Liderii separatiştilor proruşi au anunţat, la rândul lor, pe site-ul oficial, că sunt dispuşi să ordone vineri încetarea focului, în cazul unui acord la Minsk.
Situaţia înaintea discuţiilor de la Minsk nu era roză. Joi, oficialii ucraineni au anunţat că se confruntă cu o ofensivă a separatiştilor susţinuţi de Moscova în apropierea portului strategic ucrainean de la Mariupol, pe malul Mării Azov.
În acelaşi timp, Pentagonul a anunţat că a observat o mobilizare fără precedent a trupelor ruse la graiţa ucraineană.
BĂSESCU, la discuţii cu OBAMA şi MERKEL
Pe de altă parte, preşedintele Petro Poroşenko a afirmat că Alianţa Nord-Atlantică urmează s- adopte o declaraţie la finalul summitului de la Newport, în care Alianţa îşi anunţă susţinerea pentru statele membre dispuse să oferă asistenţă militară Kievului, o decizie ce riscă să provoace criticile Moscovei.
"În declaraţia sa, NATO va susţine măsurile bilaterale din partea statelor membre în vederea acordării de asistenţă tehnico-militară Ucrainei. Este exact ceea ce aşteptam", a declarat Poroşenko.
Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a anunţat joi seara că Alianţa Nord-Atlantică va oferi autorităţilor de la Kiev un ajutor în valoare de 15 milioane de euro pentru reformele din domeniul Apărării, relatează agenţia rusă Itar-Tass, în pagina electronică.
Noi sancţiuni pentru Rusia?
Noile sancţiuni economice prevăzute împotriva Rusiei ar putea fi anulate în cazul unui armistiţiu în Ucraina, a declarat vineri ministrul britanic al Afacerilor Externe, aflat la summitul NATO de la Newport.
"Cel mai rezonabil este să mergem înainte cu planul nostru de a impune noi sancţiuni. Dacă ulterior va exista un armistiţiu, dacă este semnat şi va intra în vigoare, vom putea atunci să luăm în considerare anularea sancţiunilor", a declarat Philip Hammond pentru BBC.
Pentagonul acuză Rusia că a comasat forţe "fără precedent" la frontiera cu Ucraina
"Există mult scepticism în ceea ce priveşte materializarea, implementarea armistiţiului. Noi putem oricând să anulăm sancţiunile, la o dată ulterioară. Pentru moment, nu vrem să fim distraşi de la hotărârea noastră de a impune noi sancţiuni pentru a răspunde la incursiunea de anvergură a forţelor ruse în Ucraina", a adăugat el.
Ministrul s-a exprimat în condiţiile în care Statele Unite pregătesc, în strânsă coordonare cu Uniunea Europeană, noi sancţiuni economice împotriva Rusiei, pentru a accentua presiunea asupra Moscovei.