MENIU

„Importul paralel” - cum a scăpat Rusia de criza economică generată de sancțiunile impuse de Occident

Văduviți de mărcile occidentale, rușii apelează la „importul paralel”. Foto/Profimedia

Deși a fost sancționată economi, iar multe dintre marile companii internaționale au părăsit piața, Rusia a reușit să facă față cu brio unei crize de medicamente sau tehnologie din import. Soluția? „Importul paralel”!

În mass-media internațională se vorbește despre „importul paralel” ca o modalitate, în general bună, de a face față sancțiunilor occidentale - companiile străine au părăsit Rusia, dar datorită importurilor paralele, consumatorul nu va suferi prea mult din cauza asta, cu excepția faptului că prețurile vor crește ușor. 

Guvernul rus a permis importurile paralele la sfârșitul lunii martie, pe fondul primei runde de sancțiuni occidentale și a unui exod masiv  al companiilor străine din țară. La acea vreme, embargoul tehnologic, care era extrem de periculos pentru economie, era inclus în numărul de sancțiuni, care priveau Rusia de furnizarea de componente și materiale importante din străinătate. Pentru a atenua lovitura și a continua să importe mărfuri – „în ciuda acțiunilor neprietenoase ale politicienilor străini ” – importurile paralele trebuiau doar să ajute.

Ce înseamnă toate acestea în practică? Anterior, la frontieră, vameșii cereau importatorilor un pachet întreg de documente - o licență,  un certificat de calitate  (copia sau numărul acestuia) și acordul pentru importul de mărfuri de la  titularul dreptului , au declarat pentru Kit companiile intermediare care ajută afacerile cu vămuirea. Acum este suficient ca importatorii să arate doar numerele de certificate.

Să presupunem că sunteți șeful unei companii importatoare și doriți să importați adidași Nike în Rusia. A părăsit piața rusă, dar asta nu este un obstacol pentru tine. Trimiți angajatul la mai multe magazine străine ale rețelei - ca persoană privată, va cumpăra cât mai multe perechi de adidași și va afla, de asemenea, numărul de certificate de calitate de la vânzători (la cerere, acestea ar trebui raportate la toata lumea). Apoi importați adidași în Rusia într-un singur lot, dând pur și simplu numerele certificatelor la vamă, despre care deținătorul drepturilor de autor nici măcar nu va ști. Acesta este un import paralel - merge, parcă, „paralel” cu cel oficial. Un alt astfel de import se numește gri.

Este legal sau nu? Da - o astfel de schemă nu este interzisă în lume. Conform principiului international al epuizării drepturilor, cumpărătorul poate face ce vrea cu bunurile pentru care a plătit.

Legalizarea importurilor paralele nu garantează în sine o soluție pe termen lung a problemei deficitului. La fel ca, desigur, nu garantează că mărfurile rare vor reapărea pe rafturi la aceleași prețuri, de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat. În plus, nu toate bunurile pot fi importate în cadrul schemelor gri. Dar chiar dacă da, există încă multe probleme - iar importul paralel în sine creează unele dintre ele.

Smartphone-uri și laptopuri

Essence →  Principalii furnizori de computere și laptopuri, inclusiv  Apple  și  Samsung , și-au anunțat retragerea de pe piața rusă . Până la sfârșitul lunii martie, furnizarea de smartphone-uri către Rusia a  scăzut  cu 14%, dar importul de telefoane cu buton a crescut cu 43%. Ca răspuns, Ministerul Industriei și Comerțului a deschis posibilitatea furnizării gri pentru smartphone-uri și laptopuri, iar acum această categorie de mărfuri reprezintă 28% din toate importurile paralele interne, a calculat agenția de rating ACRA. Se știe deja că noul iPhone 14,  prezentat  chiar zilele trecute, va fi adus și în Rusia prin importuri paralele - asta a  declarat  șeful Ministerului Industriei și Comerțului Denis Manturov. 

Scutece și tampoane

Al cincilea pachet de sancțiuni, printre altele, a interzis  importul de celuloză în Rusia. De exemplu, a fost folosit în producția de tampoane și scutece - celuloza internă este rară și costă de aproape trei ori mai mult decât materiile prime din UE. Prin urmare, de la introducerea sancțiunilor anti-ruse, prețurile la produsele de igienă din țară au crescut cu 20-40%. 

Alcool

Multe companii internaționale producătoare de băuturi alcoolice au părăsit Rusia, inclusiv Bacardi (Dewarʼs, William Lawsonʼs), Pernod Ricard (Chivas Regal, Jameson, Absolut) și Diageo (Johnnie Walker, Captain Morgan, Baileys). Drept urmare, importul de băuturi tari în țară  a scăzut  cu aproape 35% în șase luni, iar whisky - cu aproximativ 50%. 

Medicamente

În 2022, problemele cu medicamentele s-au agravat în Rusia. Rușii  s-au confruntat înainte cu lipsuri în acest domeniu  , apoi pandemia a  complicat și mai mult situația, iar invazia Ucrainei a pus capac: furnizorii de materii prime au plecat, companiile occidentale au abandonat  studiile clinice, sancțiunile au rupt logistica - și ca urmare a restricțiilor de transport la Obiceiuri rusești, a apărut o aglomerație uriașă. 

Rușii în panică s-au grăbit să cumpere pentru viitor. Prin urmare, de exemplu, a existat o lipsă  de medicamente  pentru glanda tiroidă, precum și de insulină importată, medicamente antipiretice, hormonale și sifilis, vitamine și suplimente.Din fericire pentru ruși, deși companiile farmaceutice străine au  anunțat  suspendarea investițiilor pe piața locală, totuși au promis că vor continua să furnizeze medicamente vitale. Deci, cele mai importante medicamente este puțin probabil să se piardă. Însă întreruperile aprovizionării, creșterea prețurilor și dificultățile de acces la medicamente noi sunt un scenariu foarte probabil.