Huawei, băgată în corzi: companiile gigant care taie legătura cu chinezii, în afară de Google
Huawei s-a trezit dată peste cap de America lui Trump. Google a suspendat toate tranzacțiile de tehnologie proprie, atât pe partea de hardware, cât și de software, cu Huawei. Dar lucrurile nu s-au oprit aici. Intel, Qualcomm, dar și alți producători nu-și vor mai vinde produsele către Huawei și astfel veștile rele se înmulțesc pentru compania chineză.
Odată cu aceste companii gigant care au fost forțate să rupă acordurile cu Huawei, compania chineză se vede în situația de a nu mai putea dezvolta produse viitoare. În cazul opririi acordului cu Google, telefoanele Huawei nu vor mai avea aplicațiile companiei americane, cum ar fi YouTube.
Alți producători americani au anunțat că nu vor mai vinde componentele către compania chineză. Intel, Qualcomm și Broadcom, cei mai importanți producători de cipuri din lume, renunță la înțelegerile cu Huawei.
Dar situația nu se oprește doar la America. Producătorul german de cipuri Infineon Technologies își suspendă livrările către Huawei, la fel și alte două companii americane, Micron Technology și Western Digital. Angajații companiilor americane au primit informații cum că firmele pentru care lucrează vor „îngheța" contractele cu Huawei până la o notificare ulterioară.
Intel vinde procesoare de servere pentru Huawei, dar și procesoare pentru laptopuri. Pe acestea din urmă Huawei le-a adus și în România. Impactul interzicerii vânzării de componente Qualcomm este mai mic deoarece compania din China își produce propriile modem-uri și propriile procesoare de smartphone-uri.
Cei de la Huawei bănuiau că așa ceva s-ar putea întâmpla și au început să stocheze procesoare de la americani în ultimele trei luni. Decizia s-ar putea dovedi salvatoare dacă situația se va rezolva într-un timp scurt.
Ca alternativă la Android de la Google, chinezii au început să dezvolte alternative. Ba chiar și alternativă la Windows. Chiar directorul companiei a confirmat asta. Microsoft nu a comentat această situație, dar este de așteptat ca și această companie să se alinieze dorințelor autorităților americane.
Declarație Huawei:
„De-a lungul timpului, Huawei a adus contribuții substanțiale la dezvoltarea și creșterea platformei Android în jurul lumii. Drept unul dintre partenerii cheie ai Android la nivel global, am lucrat îndeaproape cu platforma open-source pentru a dezvolta un ecosistem care a adus multiple beneficii atât utilizatorilor, cât și întregii industrii.
Huawei va continua să asigure actualizări de securitate, precum și servicii post-vânzare pentru toate dispozitivele Huawei și Honor existente, fie tablete, fie smartphone-uri, atât pentru cele deja vândute, cât și pentru cele aflate încă pe stoc la nivel global.
Vom continua să dezvoltăm un ecosistem software sigur și sustenabil care să asigure cea mai bună experiență tuturor utilizatorilor Huawei, la nivel global.”
Declarație Google:
„Respectăm această directivă și revizuim implicațiile. Pentru utilizatorii serviciilor noastre, Google Play și securitatea Google Play Protect vor continua să funcționeze pe dispozitivele Huawei existente.”
Declarație Android:
„În ceea ce privește întrebările utilizatorilor Huawei privind următorii pași în respectarea celor mai recente acțiuni ale guvernului american: Vă asigurăm că respectăm toate cerințele guvernului Statelor Unite, iar servicii precum Google Play & securitatea Google Play Protect vor funcționa în continuare pe dispozitivele Huawei existente.”