HAOS în Franța. Violențe în toată țara: Proteste cu peste 2 milioane de oameni - Manechin cu chipul lui Macron, în flăcări - VIDEO
HAOS în Franța după o nouă zi de proteste în aproape toate orașele. Peste 2 milioane de francezi, din care 500 de mii numai in capitala - Paris, au manifestat luni, 1 mai, după aproape două luni de la adoptarea reformei pensiilor. Zeci de oameni au fost arestați, potrivit ultimului bilanț anunțat de forțele de ordine.
Câteva zeci de persoane au fost reţinute şi un poliţist a fost rănit în incidente între manifestanţi şi forţele de ordine survenite la Paris, în timpul demonstraţiilor de 1 mai, relatează AFP.
La orele 17.00, un număr de 53 de persoane fuseseră arestate, a indicat ministrul de interne Gerald Darmanin.
Un poliţist a fost "grav rănit, suferind arsuri în urma aruncării unui cocteil Molotov", a menţionat acesta.
Protestul din Paris nu s-a oprit. Luni seară, la ora 23:00, ora României, pe străzile din Paris, oamenii mărșăluiau, alături de mii de polițiști.
Centrala sindicală CGT a asigurat că la Paris au luat parte la manifestaţie 550.000 de oameni şi 2,3 milioane în întreaga Franţă. Ministerul de interne urma să publice mai târziu cifrele în acest sens.
La Strasbourg, manifestanții au ars un manechin cu chipul președintelui Emmanuel Macron.
La Nantes, în vestul Franţei, au avut loc de asemenea ciocniri violente între manifestanţi şi forţele de ordine, care au răspuns cu gaze lacrimogene la lansările de proiectile.
Și în Toulouse au fost raportate ciocniri între manifestanți și oamenii legii.
Foto: Profi Media/Proteste Toulouse, 1 mai 2023
Şi manifestaţiile din Bordeax (sud-vest) şi Lyon (centru) au fost marcate de incidente ca deteriorarea de mobilier urban, incendieri de pubele şi lansări de proiectile.
Protestele au început în urmă cu peste o lună în Franța, pe 16 martie, odată cu adoptarea noii reforme a pensiilor. Manifestațiile continuă și după unda verde primită de legi de la Curtea Constituțională, de pe 14 aprilie. Controversatul proiect ce a provocat proteste în Hexagon a fost apoi promulgat de președintele Macron, chiar sâmbătă, 14 aprilie, în pofida protestelor ample ale francezilor.
Printre principalele nemulțumiri ce au stârnit sindicatele din Franța legate de reforma sistemului de pensii se află tăierea privilegiilor celor din sistemul de pensii speciale și creșterea vârstei de pensionare la 64 de ani, treptat, de la 1 septembrie 2023 până în 2030. Reforma pensiilor propusă de regimul Macron prevede practic deființarea regimurilor speciale de pensii, în regia de transport local, în industrie, ca și la Banca Franței. În Franța, peste 80 la sută din populație intra într-un sistem general de pensii, iar în regimul special se află până în 10%, reprezentat de cei care lucrează în companiile naționale și locale de transport, companiile de gaz și de electricitate, birourile de notariat, precum și la Opera din Paris și Comedia Franceză. În noua reforma a pensiilor era propusă rămânerea pensiilor cupaționale pentru pompieri, soldați și polițiști.
Președintele Franței - Emmanuel Macron a calificat această schimbare a regimului pensiilor din Franța ca fiind necesară, pentru a evita deficitele anuale ale pensiilor, care, potrivit estimărilor guvernamentale, vor atinge 13,5 miliarde de euro până în 2030.