MENIU

SURSE: Președintele Uzbekistanului a murit

Preşedintele uzbek Islam Karimov a decedat în urma unui accident vascular cerebral la vârsta de 78 de ani, au declarat vineri surse diplomatice pentru Reuters. Guvernul uzbek anunța, în această dimineață că președintele Islam Karimov se află în stare critică, după o degradare netă a stării de sănătate în urma unei hemoragii cerebrale.

UPDATE: Preşedintele uzbek Islam Karimov a decedat în urma unui accident vascular cerebral la vârsta de 78 de ani, au declarat vineri surse diplomatice pentru Reuters. 

'Dragi compatrioți, cu inima grea vă informăm că starea de sănătate a președintelui nostru s-a degradat în mod clar și că, potrivit medicilor, el se află într-o stare critică', au explicat autoritățile într-un comunicat publicat pe un site oficial, scrie Agerpres.

Comunicatul confirmă faptul că președintele Karimov, care conduce Uzbekistanul cu o mână de fier de peste un sfert de secol, a fost spitalizat sâmbătă în urma unei hemoragii cerebrale.

Autoritățile din această fostă republică sovietică din Asia Centrală au difuzat puține informații privind starea sănătății președintelui, anunțând duminică spitalizarea acestuia ceea ce a provocat speculații intense și semne de întrebare privind un eventual deces care ar fi ținut secret.

Premierul Turciei a transmis condoleanţe pentru moartea preşedintelui uzbek Islam Karimov

Islam Karimov 'este spitalizat și se află la reanimare din cauza unei hemoragii cerebrale suferite sâmbătă dimineața. Starea sa de sănătate este considerată stabilă', a scris de asemenea luni fiica președintelui Lola Karimova-Tilliaieva, potrivit unui mesaj apărut pe Instagram.

Decesul președintelui Islam Karimov ar arunca țara în incertitudine, Uzbekistanul neavând niciun alt lider de la independența sa.

Islam Karimov a fost reales în martie 2015 pentru un nou mandat de cinci ani, cu peste 90% din voturi, după un scrutin în care nu a existat o opoziție reală și care a fost denunțat de observatorii internaționali.

Acuzat de organizații pentru apărarea drepturilor omului că a fraudat în mod regulat alegerile și a arestat în mod arbitrar sute de opozanți, Islam Karimov a fost criticat și de ONU pentru că a permis folosirea torturii, o practică frecventă în închisorile din Uzbekistan.

Mai multe articole despre:
Uzbekistan islam karimov