Gușă: România trebuie să-și aleagă un partener de afaceri economice în Europa. Suntem o insulă acum
În următoarea perioadă, Europa se va consolida pe axa Paris-Berlin, iar România ar trebui să-și aleagă un partener de afaceri economice cu care ”să-și potrivească pasul” și să conteze în regiune, consideră Cozmin Gușă. Consultantul politic a făcut, la emisiunea ”Realitatea Românească”, de la Realitatea TV, o analiză a situației geopolitice a țării noastre și a Europei în ”epoca Donald Trump”.
SUA se reinventează într-un sistem cu care nu suntem obișnuiți, consideră Cozmin Gușă. ”Guvernarea lui Trump e formată din oameni spectaculoși care au o înclinație mai puțin de stânga, experiment cu care America nu s-a întâlnit în ultimii ani”, a explicat acesta.
Sub conducerea republicanului Donald Trump, SUA se vor ocupa mult timp de probleme interne, de profitul ca țară și de profitul unor capitaliști americani care se vor reinventa în dauna corporațiilor multinaționale care vor coborî în importanță, este de părere consultantul politic, care a subliniat că ”multinaționalele au implementat asupra lumii o atitudine rece, un stil post-modern, care nu țin cont de firea umană”.
În epoca Obama, SUA au neglijat mult Europa, lucru pentru care plătesc acum, susține Cozmin Gușă, precizând că ”s-a negociat o pace cu Rusia care să semene în plan public cu un război, pentru că pericolul chinez atât pentru SUA, cât și pentru Rusia, i-a pus la masă pe cei doi care au ales să se certe alegând ca loc de pornire a strategiei lor Siria”.
Rusia s-a reinventat ca putere geopolitică majoră prin sprijinul pe care i l-a dat lui Bashar al-Assad și a mai primit un ”balon de oxigen” prin puciul lui Erdogan, explică Gușă.
”În zona noastră, puterile par paritare. Nu e așa. SUA, în plan militar și economic, sunt deasupra. În planul simbolisticii publice, prin alegerea lui Trump, SUA au coborât câteva etaje. Măreția lui Trump nu există. Nu va fi considerat nici măcar egal al lui Putin. Vom ajunge într-o zonă a bilateralismului. Va fi o competiție între SUA și Rusia în a-și asigura cât mai multe bilaterale. În lumea arabă, câștigătorul e Rusia. Urmează ca actorii secundari - ca Germania și China - să discute”, precizează consultantul politic.
În regiunea noastră, Cozmin Gușă consideră că Ungaria a fost pusă pe hartă din inteligența jocului politic al diplomației conduse de către Orban, pe care l-a ajutat și lupta de ani de zile cu Soros, ”binefăcătorul” de la începutul carierei sale politice.
”Avem o capitală simbolică - Budapesta. Putin și Trump vizitează Budapesta în februarie. În plan regional, cele două puteri vor încorona o capitală simbolică a jocurilor de putere din regiune. Ungaria nu are multe de oferit, dar România are”, a completat consultantul politic.
În următoarea perioadă, avantajul major al SUA în fața Rusiei va fi compensat prin capitalul simbolic al lui Putin și prin problemele interne pe care le vor avea SUA, subliniază Gușă.
”Sunt organizații care nu suportă genul de leadership al lui Trump. Vor fi manifestații de stradă. SUA va avea probleme interne, pe când Rusia nu are. Toți oligarhii sunt aliniați în spatele FSB și al lui Putin. Lumea se reechilibrează în urma acestui război care a fost negociat”, a arătat consultantul politic.
Europa va încerca să se consolideze pe axa Berlin-Paris, crede acesta, explicând că Franța va încerca să se reinventeze ca forță, dacă președinte va fi ales Fillon.
”Franța ar ieși din perioada amatorismului politic al lui Sarkozy. S-a făcut de râs la ultimele mandate prezidențiale. Fillon se apropie de profilul unui președinte care poate restarta relațiile înghețate ale Franței. Fillon trebuie s-o bată pe Le Pen, care cred că va pierde în viteză. Francezii sunt doritori de prestigiu. Pe decăderea lui Merkel, Franța se gândește să echilibreze mult balanța”, a explicat Gușă.
În acest context, subliniază consultantul politic, România trebuie să-și aleagă un partener de afaceri economice în Europa.
”Noi trebuie să ne reinventăm o atitudine. Trebuie să ne alegem parteneri cu care să ne potrivim pasul. Franța sau Germania. Dacă nu, să găsim altceva. Suntem o insulă acum. Nu avem bilaterale puternice. Marea Neagră trebuie să fie o mare sigură și pentru investitorii din România. Axa care domină de la nord-est la sud-vest este acum axa ruso-turcă. Aici trebuie să contăm. Avem nevoie de un ministru de Externe 3.0. Avem de recuperat. Politica noastră externă a stat pe loc”, a evidențiat Cozmin Gușă.
Consultantul politic a vorbit şi despre relaţiile diplomatice ale României cu ţările vecine, notând că şi Republica Moldova ne-ar putea da lecţii în această privinţă. Cozmin Guşă detaliază şi felul în care România ar putea juca un rol important, vorbind despre unele dintre cele mai importante atu-uri ale ţării noastre.
"Nu avem bilaterale puternice: nici cu Bulgaria, nici cu Ungaria, nici cu fosta Iugoslavie şi nici cu Ucraina... cu Republica Moldova, ce să mai zic, aproape ne dă lecţii. Plahotniuc şi-a publicat un articol în Fox News. Pe bani, evident. Fox este al domnului Murdoch, un australian care a studiat la Moscova şi care are Fox News şi Twenty Century Fox, Tristar şi multe alte afaceri şi care a pariat pe Trump. Când se uită de unde a fost ajutat Trump să se uite acolo unde trebuie, nu la hackeri şi la WikiLeaks, au fost multe alte lucruri mai subtile, să se uite prin Israel şi la cum s-au 'scurs' capitalurile de acolo către Trump. Într-adevăr, Rusia avea nevoie de o reinventare a SUA, cu probleme ale SUA, pentru ca Rusia să poată ţâşni", a explicat Gușă, la Realitatea TV.
Conzultantul politic a evidențiat importanţa Portului Constanţa, precum și pe cea a potenţialului nostru militar şi a depozitelor de hidrocarburi, care ar putea juca un rol important în negocierile pentru Marea Neagră, care, în opinia sa, ar trebui să devină "Mare Nostrum".
"Domnul Tăriceanu şi-a dat examenul cu propunerea de la ministerul de Externe. Simpatic domnul Meleşcanu, îl ştim de mult timp, un bonom, dar total nepotrivit. Domnul Comănescu e un Meleşcanu puţin mai tânăr... tot din comunism vine. Se ştie, puii de crescătorie nu sunt la fel de sănătoşi ca cei crescuţi natural. Nu a venit momentul să alegem un om natural? Avem oameni educaţi în afară... care ştiu totul despre o ţară, imediat cum pun mâna pe Glob", a mai afirmat Cozmin Guşă.