Gușă: ”În dezbaterea cu Hillary Clinton, Trump a jucat rolul unui Vadim Tudor mai puțin talentat”
Candidatul republican la alegerile prezidențiale din SUA, Donald Trump, a jucat rolul ”unui Corneliu Vadim Tudor, acel actor politic care știe nimic despre totul și totul despre nimic”, în timpul dezbaterii electorale cu rivala sa, democrata Hillary Clinton, a declarat consultantul politic Cozmin Gușă, la Realitatea TV.
”Hillary poate să fie câștigătoare a dezbaterii, pentru că nucleul dur al celor care trebuie să fie votați nu se modifică. În schimb, se modifică publicul care nu este ferm hotărât să voteze pentru unul dintre candidați. Acest public care s-a tot mișcat în ultima vreme a fost atras aseară de Hillary Clinton”, este de părere Cozmin Gușă.
În opinia consultantului politic, Donald Trump a jucat, în timpul dezbaterii, rolul ”unui Corneliu Vadim Tudor. Genul de actor politic care știe nimic despre totul și totul despre nimic. Trump nici măcar nu a fost atât de violent sau de vulgar cum se aștepta publicul lui, cei care nu sunt pro-Trump, dar sunt anti-Hillary Clinton”, a explicat acesta.
Cozmin Gușă consideră că magnatul republican a avut foarte multe ezitări și inexactități care au fost ulterior taxate de mass-media americane, precum evaluarea afacerilor personale, faptul că nu și-a publicat auditul, sau lipsa de răspuns la afirmația că nu are cum să conducă o țară dacă a intrat de șase ori în faliment.
Mai mult, Trump ”a atacat moderatorul, a forțat o apariție glamour, care nu prea este pe gustul americanilor, prin invitarea soției și a unor domnișoare mai sumar îmbrăcate la finalul dezbaterii, pe scenă. L-a pomenit pe fiul lui de 10 ani care s-ar pricepe bine ca calculatoare într-un context în care era vorba despre securitarea cibernetică”, a completat consultantul politic.
În opinia lui Gușă, un loc în care candidatul republican a pierdut mult, pentru că publicul american nu este unul misogin, a fost cel în care a jignit-o pe Hillary Clinton - și nu și-a cerut scuze - apropos de faptul că nu ar avea ”față prezidențială”.
În contrabalans, susține Gușă, Hillary Clinton a reușit să-i surprindă pe unii care nu se așteptau să fie și prezidențiabilă și simpatică în același timp. ”Gestul ei de a mișca din umeri parcă spune 'Te întâlnești cu un nebun, ce să faci?!' a devenit viral în SUA”, a afirmat aceasta.
Donald Trump a pierdut net și când a venit vorba despre minorități, este de părere Cozmin Gușă, întrucât nu a avut argumente pentru modul în care a tratat minoritățile în SUA. ”SUA s-au creat ca stat în urma amestecului unor naționalități, unor rase. Este un creuzet în care s-au topit aceste obiceiuri și culturi. Este un fel de dictatură pozitivă a minorităților acolo”, a explicat acesta.
Consultantul politic amintește că în dezbaterea electorală din SUA au fost tratate cel puțin trei subiecte ”foarte importante” cu incidență Europa sau România - NATO și rolul NATO, partenerii externi, mai ales în plan economic, respectiv amenințarea nucleară sau de criminalitate cibernetică, ”unde Hillary a atenționat asupra pericolului rusesc, care vizează și România” -.
Consultantul politic consideră că Trump nu a ieșit în avantaj nici când a criticat-o pe Hillary Clinton pentru parteneriatul Transpacific, care ”e un lucru de succes, care așază America pe o linie economică” și nici când a desconsiderat NATO și pe toți partenerii externi ai SUA, ”subiect în care Hillary a punctat”. În opinia sa, la cele trei subiecte mari, cu incidență internațională, Hillary Clinton a fost câștigătoare.
”Donald Trump, dacă intră pe această pantă negativă la nivelul publicului volatil va fi foarte greu să se îndrepte. Cred că va fi mai violent și mai vulgar la următoarea dezbatere, ca să nu-i dea lui Hillary posibilitatea să puncteze la capitolul prezidențiabilitate. Va avea efect la publicul cu educație sub medie, care nu e puțin numeros în SUA. Această pantă pe care a luat-o campania este net în avantajul lui Hillary. Îl văd pe Trump în rolul lui Corneliu Vadim Tudor din anul 2000”, a concluzionat Cozmin Gușă.