MENIU

Negocieri "violente". Atena, strivită cu noi condiții. Soarta Greciei rămâne incertă

<p>Draftul concluziilor summmitului Zonei Euro</p>
<p>Draftul concluziilor summmitului Zonei Euro</p>
<p>Draftul concluziilor summmitului Zonei Euro</p>
<p>Draftul concluziilor summmitului Zonei Euro</p>

GRECIA. Miniștrii de Finanțe din Zona Euro s-au întâlnit sâmbătă și duminică, în prelungiri, pentru a discuta propunerile avansate de Grecia pentru un nou împrumut. Tratativele au fost dure, chiar "violente", a relatat o sursă, citată de Reuters. Mai multe state, în frunte cu Germania sa Finlanda, sunt reticente în privința încheierii unei înțelegeri în actualele condiții și cer mai multe concesii Atenei. Un Grexit nu este deloc exclus, ba chiar posibil. Liderii țărilor din Zona Euro au început, duminică, negocierile finale pentru un eventual acord și presează din greu Atena. Este "răzbunarea Europei în fața lui Tsipras", notează The Guardian. 

UPDATE: Un draft al concluziilor oficiale pregătite la summitul Zonei Euro include un punct cel puțin sensibil: transferarea de acțiuni în valoare de 50 de miliarde de euro la companiile publice grecești într-un "fond independent precum Institution for Growth de la Luxembourg" cu scopul de a fi privatizate în următoarea perioadă, notează BBC.

Potrivit aceluiași document, Grecia trebuie să susțină în Parlament, până luni, măsurile impuse de creditori, apoi să adopte mai multe proiecte de lege, inclusiv reforma pensiilor și noul regim TVA, înainte ca Zona Euro să negocieze pachetul de ajutor.

Mai mult Troica va fi prezentă în Atena pentru a monitoriza adoptarea legislației. Guvernul va mai trebui să retragă, cel puțin parțial, legislația adoptată anul acesta fără acordul Troicii.

Este neclar cum va reuși premierul Alexis Tsipras să adopte toate aceste măsuri. Acasă, la Atena, susținerea pentru guvernul său se spulberă, pe măsură ce parlamentari și lideri ai Syrizei află condițiile impuse de creditori, pe care le consideră "umilitoare".

UPDATE: Documentul prezentat de miniștrii de finanțe din zona euro cu noile exigențe pentru reluarea dialogului cu Atena asupra planului de ajutorare este "foarte prost", dar Atena încearcă să găsească soluții pentru a depăși criza, a afirmat duminică seară la Bruxelles o sursă guvernamentală elenă, citată de AFP. Mai mult AICI.

UPDATE: Negocierile de la reuniunea Eurogrupului au fost dure sau chiar "violente", relatează Reuters, care citează o sursă europeană. Mai mult AICI.

UPDATE: Un eventual nou program de asistență financiară pentru Grecia este estimat la 82-86 miliarde de euro, potrivit documentului oficial al Eurogrup transmis duminică liderilor statelor membre ale zonei euro, relatează AFP.

UPDATE: Summitul liderilor din Zona Euro a fost reluat după ce s-a întrerupt temporar pentru ca premierul grec Alexis Tsipras, cancelarul german Angela Merkel, președintele francez Francois Hollande și președintele Consiliului European Donald Tusk să discute separat. 

UPDATE: Miniștrii de Finanțe din zona euro au redactat duminică o listă de condiții suplimentare ce trebuie să fie îndeplinite de guvernul grec pentru a putea începe negocierile pentru cel de al treilea program de asistență financiară, au declarat pentru Reuters și AFP o serie de surse europene. Mai mult AICI. 

UPDATE: "Situația este extrem de dificilă. Vom avea discuții dure și nu va exista un acord cu orice preț. Știu că situația este tensionată, dar trebuie să fim siguri că am cântărit bine avantajele și dezavantajele", a spus Angela Merkel. 

"Franța vrea să facă tot ce e posibil pentru a ajunge la un acord în seara aceasta care ar permite Greciei - dacă condițiile sunt îndeplinite - să rămână în Zona Euro și să meargă mai departe", a spus președintele francez, Francois Hollande.

El a subliniat că un Grexit temporar nu este luat în discuție.

Liderii statelor din Zona Euro au sosit la reuniunea de la Bruxelles și au îneput reuniunea.

UPDATE: Miniștrii de Finanțe din Zona Euro se pregătesc să reia discuțiile complicate pe tema acordului cu Grecia. Iată câteva opinii:

Ministrul slovac Peter Kazimir, întrebat ce va întâmpla în urma negocierilor de duminică: "Nimic"

Ministrul italian de Finanțe, Pier Carlo Padoan: "Pincipalul obstacol este lipsa de încredere. Aș vrea să vedem cum guvernul Greciei va începe chiar de mâine să ia măsuri concrete, care să fie adoptate de Parlament".

Ministrul finandez de Finanțe, Alexander Stubb a negat că țara sa se opune unui plan de ajutor pentru Grecia, dar a subliniat: "Avem nevoie de angajamente clare, de condiții clare și de dovezi că aceste condiții vor fi implementate".

Comisarul pentru Economie și Afaceri Financiare, francezul Pierre Moscovici: Avem o bază de discuții, trebuie să ajungem la un acord pentru menținerea unei Grecii reformate în Zona Euro. 

UPDATE: Summitul șefilor de state și de guverne din UE a fost anulat, pe fondul discuțiilor tensionate privind acordul cu Grecia care nu au ajuns deocamdată la niciun rezultat.

UPDATE: Miniștrii de finanțe din zona euro reuniți la Bruxelles pentru a discuta un eventual plan de salvare financiară a Greciei și-au suspendat lucrările în cursul nopții de sâmbătă și le vor relua duminică, a făcut cunoscut finlandezul Alexander Stubb, citat de AFP, notează Agerpres.

UPDATE: Presa finlandeză relatează că Germania, Olanda, Finlanda, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia susțin un Grexit temporar. O discuție oficială pe tema unui astfel de scenariu uluitor nu ar fi avut însă loc, spun mai multe surse. Pe de altă parte, premierul Italiei intenționează să ceară duminică Germaniei să găsească un compromis pentru rezolvarea crizei.

UPDATE: Restricțiile asupra mișcărilor de capital impuse băncilor din Grecia vor rămâne în vigoare cel puțin două luni, a afirmat sâmbătă ministrul elen al Economiei, George Stathakis, în condițiile în care miniștrii Finanțelor din zona euro s-au întâlnit la Bruxelles pentru a analiza solicitarea Atenei privind un nou program de ajutor, relatează Reuters.

UPDATE: Presa finlandeză scrie că guvernul finlandez are o poziție mai dură decât a Germaniei și ar putea susține un Grexit. Motivul: partidul de extremă dreaptă Adevărații Finlandezi, care sprijină guvernul, cere ieșirea Greciei din Zona Euro sau amenință că și-ar putea retrage susținerea în parlament.

UPDATE: Germania ia în calcul o ieșire temporară a Greciei din zona euro pe o durată de cinci ani dacă Atena nu-și va ameliora propunerile de reforme, chiar dacă subiectul nu a fost abordat sâmbătă la reuniunea Eurogrupului de la Bruxelles, relatează AFP, care citează o sursă europeană, și cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), preluat de DPA.

Iată documentul formulat de partea germană și obținut de presă:

 

UPDATE: Șansele unui acord între Grecia și creditori nu au crescut. Miniștrii de Finanțe din Zona Euro au luat o pauză și redactează un răspuns la cererea de împrumut formulată de Atena, scrie BBC. Creditorii vor cere noi concesii din partea Greciei, iar reuniunea ar putea să nu ajungă la niciun rezultat, urmând să lase decizia finală la mâna șefilor de state și de guverne, care se întâlnesc duminică. 

UPDATE: Wolfgang Schaeuble, ministrul de Finanțe al Germaniei, a sosit la reuniunea Eurogroup și a declarat că discuția va fi una "extraordinar de dificilă" și a catalogat propunerile Greciei drept "departe de a fi suficiente".

"Am văzut un referendum în care o majoritate clară s-a pronunțat împotriva condițiilor (creditorilor). Acum vedem exact opusul. Cu siguranță nu ne putem încrede în promisiuni. Va trebui să vedem un program implementat pas cu pas", a spus oficialul, care a reiterat poziția Berlinului potrivit căreia Grecia nu poate beneficia de o ștergere a datoriei, în ciuda unor opinii contrare din Zona Euro.

UPDATE: Reacții amestecate din partea miniștrilor de Finanțe din Zona Euro. "Avem o problemă majoră de învredere. Guvernul Greciei va trebui să arate că este decis să recâștige această încredere", a declarat Jeroen Dijsselbloem, ministrul olandez de Finanțe și șeful Eurogroup.

Ministrul francez de Finanțe, Michel Sapin, a declarat însă că propunerea Greciei pentru creditori este pozitivă și reprezintă o bază bună pentru discuții. Surse din presa din Grecia și cea din Franța au precizat zilele trecute că oficialii guvernului de la Paris i-au ajutat pe omologii lor de la Atena cu detaliile planului de împumut ce a fost propus creditorilor.

UPDATE: Miniștrii Economiei și Finanțelor din zona euro se reunesc din nou sâmbătă pentru a încerca să ajungă la un acord cu Grecia, care să permită ca aceasta să rămână în zona euro și să înceapă negocierile pentru un al treilea program de ajutor, cu care să iasă din blocajul financiar, informează agenția EFE.

Miniștrii de resort din cele 19 țări ce au adoptat euro, sub președinția olandezului Jeroen Dijsselbloem, vor avea pe masa discuțiilor solicitarea făcută joi de premierul elen Alexis Tsipras, pentru un nou ajutor, al treilea, pentru o perioadă de trei ani și pentru o sumă în jurul a 50 de miliarde euro.

UPDATE: Un negociator grec a declarat, sub acoperirea anonimatului, că oficialii europeni au șantajat și au presat Atena să accepte toate condițiile, fără să facă un pas spre compromis. "Jeroen Dijsselbloem, ministrul olandex de externe, șeful Eurogroup, i-ar fi spus lui Varoufakis: "Fie semnaţi memorandumul, fie economia voastră se prăbuşeşte. Cum? Va dărâmăm băncile". Mai mult AICI.

UPDATE: Fostul ministru elen de Finanțe, Yanis Varoufakis, scrie, într-un editorial în The Guardian, că Germania vrea ca Grecia să fie exclusă din uniunea monetară pentru a intimida Franța și a o face să accepte "modelul său al unei zone euro disciplinare". Mai mult AICI.

Neînțelegeri în interiorul Syriza

Premierul Alexis Tsipras a făcut din vot o alegere de "înaltă responsabilitate națională", a obținut 251 de voturi favorabile dintr-un total de 300 de deputați pentru a merge să negocieze sâmbătă cu creditorii țării (UE, BCE, FMI) pe baza propunerii pe care o prezentase joi seara, potrivit Agerpres.

Zece deputați din partidul său de stânga radicală Syriza au respins propunerea, abținându-se de la vot sau, doi dintre ei, votând împotriva acestui plan de acord.

Printre cei opt absenteiști figurează trei personalități din majoritatea sa guvernamentală: ministrul energiei Panagiotis Lafazanis, ministrul delegat al caselor de asigurări sociale, Dimitris Stratoulis, din aripa eurosceptică a Syriza, precum și președinta parlamentului, Zoe Konstantopoulou, al treilea om în stat.

Mai mulți deputați Syriza au fost absenți de la vot, între care fostul ministru al finanțelor, Yanis Varoufakis, astfel încât textul a fost adoptat cu voturile opoziției, socialiști și conservatori în special, pentru că majoritatea guvernamentală are 149 de deputați Syriza și 13 deputați ai micului partid de dreapta suveranist Anel, aceștia din urmă votând pentru propunerea de acord.

Comentatorii politici estimau sâmbătă că aceste dezangajări în cadrul majorității ar putea antrena schimbări politice, posibil, sub forma unei remanieri ministeriale.

Alexis Tsipras, pledând în favoarea pachetului de măsuri propus de guvern, a admis în fața parlamentarilor că ele sunt "dificile" și departe de promisiunile electorale ale stângii radicale.

Mai multe articole despre:
parlament Grecia împrumut Alexis Tsipras