MENIU

"Germania ar trebui să iasă din Uniunea Europeană". Anunţul care cutremură UE

Joseph Stiglitz, laurea al premiului Nobel pentru Economie, a declarat că moneda euro a fost creată înainte de a avea instituţiile prin care aceasta să poată fi controlată, afirmând în acelaşi timp şi faptul că Germania ar trebui să iasă din Uniunea Europeană, scrie Mediafax.

Liderii statelor membre ale Uniunii Europene, reuniți la Bratislava în primul summit în format de 27 de țări după decizia prin referendum a Marii Britanii de a părăsi forul comunitar, au lansat un apel la unitate și la mobilizare pentru a face față principalelor provocări cu care se confruntă europenii, relatează DPA.

Premierul slovac, Robert Fico, a declarat că statele UE vor să arate unitate și că acesta este un proiect unic pe care doresc să-l continue.

'La sfârșitul zilei, sper că vom fi gata să pregătim o foaie de parcurs cu cele mai importante subiecte pe care vrem să le abordăm în următoarele șase luni', a afirmat șeful guvernului de la Bratislava. La rândul ei, Angela Merkel a spus la sosirea la summit că UE este 'într-o situație critică'.

'La acest summit trebuie să arătăm prin fapte că putem deveni mai buni', a afirmat cancelarul german. Președintele francez, Francois Hollande, a spus că Europa se confruntă 'cu o corvoadă, aceea a Brexitului, și în același timp cu o provocare — aceea de a supraviețui apărându-i mai bine pe cetățenii europeni și asigurându-ne că putem să ne pregătim pentru viitor'.

La rândul lui, șeful guvernului italian, Matteo Renzi, a spus că 'Europa este cel mai mare vis politic realizat vreodată'. 'Dar, după 70 de ani de pace, vrem ca Europa să ne dea un viitor, valori și identitate', a adăugat el. Premierul grec, Alexis Tsipras, a afirmat că este nevoie de o Europă cu 'creștere, locuri de muncă și prosperitate pentru toți cetățenii".

Mai multe articole despre:
0 alegeri măsuri anunţ decizii Joseph Stiglitz