Atentat terorist în Istanbul. Bilanțul victimelor a crescut la 41 de morți și 239 de răniți
Cel puţin 41 de persoane au fost ucise, iar alte 239 au fost rănite, în atacul de marţi seara de pe aeroportul Ataturk - cel mai sângeros din metropola tucă, a anunțat miercuri Biroul guvernatorul metropolei turce.
Potrivit oficialului turc, 13 victime sunt cetățeni străini (cinci saudiți, doi irakieni, un ucrainean, un iranian, un uzbec, un tunisian, un iordanian și un chinez), iar dintre acestea trei dețin și cetățenia turcă.
Sursa citată menționează că 109 dintre răniți au fost deja externați.
Toate indiciile sugerează, până acum, că gruparea jihadistă Statul Islamic se află în spatele atacului, a spus premierul Binali Yildirim.
Atacurile au început la ora 21:22 locală (18:22 GMT), a declarat premierul, adăugând că atacatorii au sosit la aeroport cu un taxi.
Ministrul justiției, Bekir Bozdag, a confirmat că cel puțin unul dintre atacatori a avut o pușcă de asalt, care a fost folosită în atac, într-o acțiune bine coordonată.
A existat un schimb de focuri între atacatori și poliție în apropierea unui punct de control la terminalul de sosiri internaționale. Unul dintre atacatori a detonat apoi încărcătura explozivă pe care o avea asupra sa în interiorul terminalului lângă intrarea în clădire, în timp ce un altul s-a aruncat în aer în afara terminalului și cel de-al treilea într-o parcare, au declarat oficiali turci.
Înregistrări video postate pe site-uri de socializare arătau un atacator în interiorul clădirii aeroportului și pasageri panicați. Martori au raportat de asemenea explozii și focuri de armă în mai multe zone din aeroport, declarând că atacurile păreau să aibă loc la două etaje diferite.
Cei trei atacatori au fost uciși în timpul incidentului, care a provocat anularea sau amânarea a sute de zboruri. Aeroportul a fost închis mai multe ore și a fost redeschis doar parțial. Alte curse au fost redirecționate către alte aeroporturi.
Aeroportul Atatürk din Istanbul este unul dintre cele mai tranzitate din lume, cu 60 de milioane de pasageri pe an.
MAE: un român a fost rănit ușor
Ministerul Afacerilor Externe transmite, miercuri, că aproximativ 40 de români au solicitat sprijin din partea Consulatului General al României la Istanbul, fiindu-le facilitată cazarea la hotelurile din apropierea aeroportului, însă aceştia nu au fost răniţi, cu excepţia unei persoane, care a suferit leziuni uşoare la picioare din cauza busculadei, scrie News.ro.
"Consulatul General al României la Istanbul asigură în permanenţă asistenţa consulară unui număr de aproximativ 40 de cetăţeni români, care au solicitat sprijin, fiindu-le facilitată cazarea la hotelurile din apropierea aeroportului. Totodată, familiile din România a peste 20 de cetăţeni români aflaţi în aeroport în momentul deflagraţiilor au fost contactate de Consulatul General al României la Istanbul", anunţă Ministerul Afacerilor Externe.
Ministerul precizează că nu există victime de cetăţenie română în urma atacului de la aeroportul Ataturk, însă o persoană a suferit leziuni uşoare în busculada provocată de panica de pe aeroport.
"Cetăţenii români aflaţi în atenţia Consulatului nu sunt răniţi, cu excepţia unei persoane care a precizat că prezintă echimoze la nivelul membrelor inferioare, survenite în urma aglomeraţiei provocate de panică. Viaţa persoanei nu este pusă în pericol, fiind evacuată şi cazată la hotel la puţin timp după producerea exploziilor", mai precizează MAE.
Reprezentanţii MAE spun că, pe tot parcursul nopţii, echipele consulare constituite la nivelul Consulatului General al României la Istanbul s-au deplasat la spitalele din localitate pentru a verifica dacă printre victime se află şi cetăţeni români. Autorităţile continuă investigaţiile pentru a vedea dacă printre victime se află şi cetăţeni români. Mai mult, se caută şi soluţii cât mai rapide pentru repatrierea cetăţenilor români care se aflau în zona aeroportului pentru a reveni în ţară.
"Situaţia este monitorizată permanent de către Centrala Ministerului Afacerilor Externe, o echipă consulară din cadrul MAE fiind pregătită, în caz de necesitate, să se deplaseze la Istanbul pentru extinderea demersurilor de acordare a asistenţei consulare cetăţenilor români. (...) Precizăm că, pe parcursul nopţii precedente, Call Center-ul MAE a preluat operativ un număr de 10 apeluri telefonice din partea cetăţenilor aflaţi în aeroportul din Istanbul, asigurându-le asistenţa necesară.", transmite MAE.