Efectul Trump asupra planetei: SUA caută retragerea rapidă din acordul privind schimbările climatice
Donald Trump vrea să găsească o cale mai rapidă de a scoate SUA din acordul de la Paris pe tema schimbărilor climatice. Un astfel de pas ar putea submina întregul acord și, implicit, eforturile de reducere a efectelor încălzirii globale care provoacă deja pagube financiare uriașe, potrivit oamenilor de știință.
Una dintre cele mai nocive politici propuse de Donald Trump în campanie pare să devină foarte repede realitate. Președintele ales caută în aceste momente cel mai bun mod pentru a scoate SUA cât mai rapid in acordul de la Paris asupra schimbărilor climatice, anunță Reuters, care citează surse din echipa lui Trump.
Trump, care a declarat în mai multe rânduri că încălzirea globală produsă de om este o farsă inventată de chinezi, a promis de la bun început retragerea din acordul care a intrat în vigoare pe 4 noiembrie.
Printre variantele luate în calcul de viitorul președinte se află retragerea SUA dintr-o convenție globală din 1992, care este precursoarea acordului de la Paris, sau pur și simplu emiterea unei decizii prezidențiale care ar șterge semnătura SUA de pe acord.
Aceste posibile două căi ar putea asigura retragerea SUA din acord în aproximativ un an.
Acordul de la Paris, la care participă 200 de țări, a fost ratificat deja de 109 națiuni, care totalizează 76% din cantitatea de gaze cu efect de seră emise în întreaga lume (inclusiv SUA, cu 18%).
Acordul are scopul de menține creșterea temperaturii la maxim 2 grade Celsius raportat la epoca pre-industrială, limitând astfel efectele încălzirii globale care includ pierderi financiare din cauza deșertificării, dispariției animalelor și plantelor, valurilor de căldură, inundațiilor și creșterii nivelului mărilor.
Retragerea din acord ar anula sau reduce semnificativ eforturile SUA de a-și reduce propriile emisii. În același timp, acest pas ar elimina mare parte din contribuția financiară a Washingtonului pentru susținerea măsurilor de reducere a emisiilor luate în țările în curs de dezvoltare.
În campania electorală, sute de membri ai Academiei Naţionale de Ştiinţe au semnat o scrisoare deschisă adresată candidatului republican la alegerile prezidenţiale, susţinând că decizia de a retrage Statele Unite din acord implică consecinţe severe şi pe termen lung pentru viitorul vieţii umane pe Pământ. La nivel mondial, Statele Unite sunt al doilea cel mai mare producător de gaze cu efect de seră, după China.
De la alegerea noului președinte, celelalte țări semnatare ale acordului, printre care China, și-au reafirmat totuși susținerea pentru lupta împotriva schimbărilor climatice și au promis că retragerea SUA nu va afecta înțelegerea.
Duminică, secretarul de stat american, John Kerry a subliniat că, până la sfârșitul mandatului actualei administrații, eforturile de implementare a acordului vor continua.
Kerry a criticat indirect intenția lui Trump, arătând că efectele încălzirii globale nu mai pot fi ignorate.