Efectul tensiunilor Rusia-Turcia. Gazprom, schimbare radicală de strategie, privind Turkish Stream
Grupul rus Gazprom a anunțat miercuri că proiectul gazoductului Turkish Stream va fi amânat în condițiile tensiunilor dintre Moscova și Ankara din cauza intervenției Rusiei în conflictul din Siria, transmite AFP.
Conducta Turkish Stream ar urma să traverseze Marea Neagră până la granița dintre Turcia și Grecia, de unde ar putea ajunge la consumatorii din sudul Europei.
Conform acordului preliminar convenit în luna decembrie 2014 între Gazprom și compania turcă Botas, capacitatea totală a întregului proiect Turkish Stream este estimată la 63 de miliarde de metri cubi pe an, dintre care 43 de miliarde de metri cubi ar fi pentru Turcia. 'În măsura în care nu există un acord interguvernamental, termenul limită va fi amânat', a declarat directorul general adjunct de la Gazprom, Alexander Medvedev, referindu-se la termenul limită fixat pentru anul viitor pentru construirea primei din cele patru conducte ale Turkish Stream.
'Cât de lungă va fi amânarea depinde de momentul în care va fi semnat acordul. Dacă termenul limită va fi prelungită cu un an aceasta nu va fi o tragedie', a adăugat Alexander Medvedev. Marți, directorul general de la Gazprom, Alexei Miller a declarat și el că o capacitate anuală 'realistă' pentru acest gazoduct ar fi una de 32 miliarde metri cubi. Acest volum, echivalent cu aproximativ două treimi din cantitatea de gaze naturale consumată anul trecut de Turcia, va fi subiectul viitoarelor negocieri între cele două țări a mai spus Miller. Lucrările de construcție la gazoductul Turkish Stream urmau să înceapă în luna iunie a acestui an, însă, deocamdată, guvernele rus și turc nu au semnat un acord oficial în acest sens.
Până acum Moscova dădea vina pentru aceste întârzieri pe situația politică internă din Turcia, unde partidul la putere a pierdut în luna iunie majoritatea absolută din Parlament, și spera ca alegerile legislative de la 1 noiembrie vor clarifica situația politică. Însă, recent, oficialii de la Ankara au invocat 'o lipsă de încredere reciprocă' și în prezent contextul pare din ce în ce mai puțin propice dialogului. Tensiunile dintre Moscova și Ankara s-au intensificat de la debutul loviturilor aerian rusești în Siria, în condițiile în care Turcia, țară membră a NATO, denunță violarea spațiului său aerian de aviația rusă.