MENIU

Acord pe tema Greciei, după negocieri violente. Multe incertitudini rămân

Liderii Eurozonei au purtat negocieri toată noaptea la Bruxelles în încercarea de a se pune de acord asupra termenilor unui nou pachet de împrumut pentru Grecia. Condițiile impuse Atenei sunt însă foarte dure. Membri ai Syrizei, dar și analiști sau jurnaliști din Europa le consideră drept umilitoare. Discuțiile liderilor Zonei Euro au fost precedate de negocierile miniștrilor de Finanțe, uneori "violente", așa cum le-a catalogat o sursă europeană citată de Reuters. Acordul obținut în dimineața de luni va fi urmat de câțiva pași dificili. El trebuie aprobat în parlamentele naționale ale mai multor state din Zona Euro, inclusiv în Grecia.

UPDATE: Guvernul portughez a apreciat că acordul la care au ajuns liderii din zona euro în privința Greciei reprezintă o acțiune 'solidară și responsabilă' a partenerilor europeni și a negat că ar fi existat cea mai mică intenție de a umili Grecia, informează EFE, citată de Agerpres.

Varoufakis se aștepta ca Tsipras să cedeze la negocieri: "Eurogrupul, controlat de Schauble"

 
 


UPDATE: Premierul italian Matteo Renzi a declarat, luni, că acordul pentru salvarea Greciei, convenit la summitul zonei euro, a fost întârziat de greșeala Guvernului grec de a organiza referendumul de pe 5 iulie, mai ales că l-a anunțat în mod intempestiv după ce s-a ridicat brusc de la masa negocierilor, potrivit Agerpres.

Financial Times:Germania a acceptat noul acord cu Grecia pentru a nu-și distruge complet reputația

 


UPDATE: Băncile Greciei rămân închise. Banca Centrală a anunțat că îngheață nivelul de finanțare pentru băncile elene. Grecii nu vor putea retrage, până luni, mai mult de 60 de euro, transmite Realitatea TV.

UPDATE: Concluziile oficiale ale summitului Zonei Euro obligă Grecia la o serie de măsuri urgente, până miercuri 15 iulie, și la alte decizii importante până în 22 iulie. Printre acestea:

- alinierea TVA-ului la acelasi nivel în toate regiunile țării. Grecii au avut până acum un TVA redus pentru insulele turistice și un TVA diferențiat pentru diverse domenii de activitate.

- forțarea privatizării unor proprietăți ale Greciei în valoare de 50 miliarde euro. Guvernul trebuie să externalizeze către un fond independent toate aceste bunuri. Singura concesie făcută la summit, față de măsura brutală solicitată sâmbătă de Eurogrup, se referă la locația fondului independent: va fi la atena, nu la Luxemburg.

- reformarea sistemului de pensii din Grecia - pensionarii se vor confrunta cu reducerea valorii punctului de pensie, creșterea plafonului de vârstă la care se atinge pragul de pensionare și eliminarea unor avantaje în criteriile de pensionare.

- lărgirea bazei de impozitare și un control mai bun al Fiscului în economia elenă;

- Grecia nu scapă de FMI și oficialii Fondului la Atena: noul acord prevede continuarea evaluărilor începând cu martie 2016; Mai mult AICI.

UPDATE. Alexis Tsipras: 'Am avut de înfruntat dileme dificile și a trebuit să facem concesii dificile ca să evităm punerea în aplicare a planurilor anumitor cercuri ultraconservatoare europene', a declarat Tsipras la încheierea summitului zonei euro la care, după 17 ore de discuții maraton, s-a ajuns la un acord unanim privind începerea negocierilor pentru acordarea unui al treilea program de asistență financiară de la creditorii internaționali (Comisia Europeană, FMI și Banca Centrală Europeană) pentru Grecia.

UPDATE: Angela Merkel oferit la rândul său detalii despre acord:

- sunt absolut necesare reforme complete ale sistemului de pensii și pieței muncii

- legile antiausteritate adoptate de Syriza în primăvară trebuie amendate sau abrogate

- o ștergere a datoriei nu intră în discuție

- se discută termenii unui împrumut pe termen scurt pentru Grecia, până la ratificarea acordului

- fondul în care vor fi transferate activele destinate privatizării va totaliza 50 de miliarde de euro și va fi administrat cu supervizare europeană. 25 de miliarde de euro din acești bani vor fi folosiți pentru recapitalizarea băncilor, care vor fi apoi privatizate.

UPDATE: Majoritatea Syirizei în legislativul de la Atena pare că se prăbușește. 

Soliditatea majorității guvernamentale din Grecia este sub semnul întrebării și nimeni nu-i poate acuza pe parlamentarii care nu vor fi de acord cu termenii acordului cu creditorii internaționali ai țării, a declarat luni ministrul muncii grec Panos Skourletis, transmite Reuters, citată e Agerpres.

UPDATE: Liderul Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, a anunțat câteva detalii ale acordului.

Se pare că activele Greciei vor fi transferate într-un fond care le va monetiza prin privatizare sau administrare mai eficientă. Care va fi acel fond este neclar deocamdată.

Parlamentul Greciei trebuie să adopte rapid mai multe măsuri impuse de creditori.

UPDATE: Liderii Zonei Euro au ajuns la un acord pe tema datoriei Greciei, a anunțat premierul belgian, după negocierile maraton care au durat o parte a zilei de duminică și întreaga noapte. 

Vestea a fost confirmată de președintele Consiliului European, Donald Tusk, care a precizat că acordul a fost unanim și că prevede reforme serioase din partea Greciei, la pachet cu susținerea financiară. 

Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, crede că Grecia nu a fost "umilită" prin condițiile impuse.

Rămâne de văzut dacă toate condițiile impuse de creditori vor fi acceptate și de parlamentul de la Atena. Mulți parlamentari Syriza și-au anunțat dezacordul cu aceste condiții. 

UPDATE: Unul dintre cele mai sensibile puncte din proiectul de acord al reuniunii Zonei Euro de duminică și luni pe tema Greciei prevede transferarea de active grecești în valoare de 50 de miliarde de euro către un fond "independent" în vederea privatizării. Premierul Alexis Tsipras a respins categoric această condiție. Un diplomat citat de Reuters spune că această condiție ar lăsa Atena fără suveranitate și ar transforma Grecia într-un "protectorat" german. Mai mult AICI.

UPDATE: Summitul Zonei Euro, întrerupt temporar de două ori, continuă luni dimineață. 

Summit cu prelungiri

Greciei i s-a trasat sarcina ca până miercuri să aprobe o nouă legislaţie cu privire la o serie de reforme înaintea începerii oricărei discuţii asupra unui alt “bailout”. Potrivit corespondentului BBC, încă nu s-a ajuns la un acord asupra paşilor care trebuie luaţi de Grecia, de urgenţă.

Ceva mai devreme, miniştrii de Finanţe ai Zonei Euro au înaintat o listă de măsuri liderilor Europeni, după două zile discuţii tensionate.

Un oficial guvernamental grec a descris în termeni foarte negativi aceste discuţii. Un altul a spus că unele dintre propuneri păreau concepute cu scopul de a-l “umili” pe Premierul grec Alexis Tsipras şi guvernul său de stânga.

Summit-ul a fost întrerupt, duminică noapte, timp de câteva ore, pentru a le permite domnului Tsipras, Cancelarului Angela Merkel , Preşedintelui Franţei, Francois Hollande şi Preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk să poarte discuţii separate.

În dimineaţa zilei de luni, purtătorul de cuvânt al lui Tusk a anunţat reluarea lucrărilor summit-ului pentru a examina o “propunere de compromis”.

Documentul de doar patru pagini cu propunerile înaintate de către miniştrii de Finanţe ai Eurozonei include următoarele cerinţe imperative:

-          Reformele propuse de Grecia să fie ratificate de Parlament până miercuri, 15 iulie.

-          Reforme “ambiţioase” ale sistemului de pensii şi ale pieţei muncii.

-          Creditorii internaţionali trebuie să poată lucra chiar la Atena pentru a avea acces deplin la proiectul noii legislaţii.

-          Posibilitatea transferării unor active “valoroase” al Greciei, în valoare de 50 de miliarde de euro către fonduri externe în vederea privatizării.

-          Discuţii posibile cu privire la negocieri rapide asupra unei ieşiri temporare din Zona Euro, înoţite de restructurarea datoriei, în caz că nu se ajunge la un acord asupra unui nou pachet de salvare financiară.

Din relatările presei, se pare că Grecia nu este de acord cu rolul atribuit FMI-ului în cadrul noului program de asistenţă financiară şi cu crearea “fondului independent” în care să se depună drept garanţie activele greceşti.

Negocieri "violente". Atena, strivită cu noi condiții. Soarta Greciei rămâne incertă