Conflictul Teheran-Riad se extinde. Proteste în Iran. Aliații saudiților iau măsuri diplomatice
După doar o zi de când Arabia Saudită a rupt relațiile diplomatice cu Iranul, Bahreinul a anunțat că a luat aceeași măsură. O măsură similară a luat și Sudanul, în vreme ce Emiratele Arabe Unite au anunțat că își educ reprezentarea diplomatică la Teheran.
Bahreinul a rupt relațiile diplomatice cu Iranul, a anunțat luni agenția oficială a acestei țări, citată de Agerpres. Potrivit DPA, aceeași informație a fost transmisă și de ziarul Al-Wasat, care îl cita pe ministrul informației din Bahrein, Issa al-Hamadi.
Totodată, autoritățile de la Manama le-au cerut diplomaților iranieni să părăsească țara în 48 de ore, potrivit unei informații postate pe contul de Twitter al BNA, agenția oficială a Bahreinului.
Anunțul vine la nici 24 de ore după o decizie similară din partea Arabiei Saudite, cu care Bahreinul are relații strânse.
Sudanul a anunțat luni o măsură similară, notează BBC. "În semn de răspuns la atacurile barbare asupra ambasadei Arabiei Saudite la Teheran și a consulatului din Mashhad, Sudanul anunță întreruperea relațiilor diplomatice cu Republica Islamică Iran", a anunțat un comunicat al MInisterului de Externe sudanez.
Emiratele Arabe Unite au anunțat la rândul lor că își va reduce numărul de oficial diplomatici la Teheran.
Proteste la Teheran
Aproximativ 3.000 de persoane au manifestat luni, la Teheran, împotriva Arabiei Saudite. Strânși în piața Imamul Hussein din Teheran, demonstranții au huiduit familia regală saudită, după ce regimul de la Riad l-a executat sâmbătă pe liderul șiit Nimr Baqer al-Nimr, decizie care a provocat un val de manifestații de protest ale șiiților în mai multe state din zona Golfului Persic.
Manifestanții au ars drapele ale SUA și Israelului, țări considerate principalii inamici ai Iranului. Statele Unite reprezintă unul dintre aliații Arabiei Saudite. Drapelul saudit nu poate fi incendiat în Iran, întrucât el are o inscripție din Coran, cartea sfântă a musulmanilor.
Unii manifestanți au criticat Ministerul de Externe iranian care, în opinia lor, ar fi trebuit să aibă inițiativa întreruperii relațiilor diplomatice cu Arabia Saudită.
Ministrul saudit de externe, Adel al-Jubeir, a anunțat duminică întreruperea relațiilor diplomatice ale Arabiei Saudite cu Iranul, după atacul asupra ambasadei sale la Teheran și violenta reacție iraniană la execuția lui Nimr Baqer al-Nimr.
Arabia Saudită a decis "să întrerupă relațiile sale diplomatice cu Iranul și cere plecarea în termen de 48 de ore a membrilor reprezentanței diplomatice iraniene", a declarat Adel al-Jubeir într-o conferință de presă desfășurată la Riad. Ministrul a denunțat "ingerințele negative și agresive ale Iranului în treburile arabe care duc frecvent la pagube și distrugeri".
Atacul manifestanților asupra ambasadei saudite la Teheran și a consulatului saudit din orașul iranian Mașhad (nord-est) constituie "o încălcare flagrantă a tuturor convențiilor internaționale", a mai spus el, acuzând autoritățile iraniene că nu au făcut nimic pentru a împiedica aceste agresiuni.