Donald Trump, fără bani și prăbușit în sondaje, cu cinci luni înainte de alegerile prezidențiale
Seifurile lui Donald Trump sunt goale, iar sondajele îi sunt defavorabile, cu cinci luni înainte de alegerile prezidenţiale americane, pe când candidata democrată Hillary Clinton este mai disciplinată, mai bine finanţată şi mai ofensivă, relatează AFP, citată de News.ro.
Candidatul republican adună apariţii defavorabile pe prima pagină de mai multe săptămâni. Însă nu este prima dată când se află în defensivă. Dar miliardarul populist lasă impresia de confuzie în momentul în care de la el se aşteaptă să refacă moralul dreptei şi să implementeze structura fără de care niciun candidat nu a reuşit să se facă ales la Casa Albă.
Hillary Clinton a încercat să profite de această dinamică şi a atacat imaginea de om de afaceri împlinit a lui Trump, ale cărui cazinouri au depus bilanţul de patru ori în anii '90 şi 2000, iar ale cărui idei sumare cu privire la economie vor provoca o recesiune, potrivit unor experţi citaţi de democrată.
"El se autoproclamă regele datoriilor", a lansat Clinton marţi, la Columbus, după ce l-a atacat pe Trump pe tema securităţii naţionale la San Diego, pe 2 iunie. "O merită, dacă ne luăm după proiectul lui fiscal, care ar creşte datoria publică cu peste 30.000 de miliarde de dolari în 20 de ani".
Ea şi-a multiplicat citatele mai vechi ale unor declaraţii ale lui Trump, care se descria ca un expert în restructurări şi se lăuda că s-a redresat întotdeauna din punct de vedere financiar.
"A scris multe cărţi despre afaceri. Ele par să se oprească toate la capitolul 11", a spus ea, cu un joc de cuvinte - "chapitre 11" este numele legii federale a falimentului.
Atacat puternic, Trump şi-a reluat apelativul de "regele datoriilor" pe Twitter. "Îmi era foarte bine ca om de afaceri, dar este rău pentru ţară", afirmă el.
Iar echipa sa a inundat presa cu comunicate critice la adresa politicii economice a fostului preşedinte Bill Clinton sau în perioada în care Hillary Clinton făcea parte din administraţia Obama.
Date cu privire la strângerea de fonduri în mai, prezentate luni, au aprins un pic tabăra republicană. Donald Trump a strâns 3,1 milioane de dolari, iar Hillary Clinton 26,4 milioane de dolari. Ea afişa la 1 iunie un sold de 42 de milioane, faţă de un pic peste un milion în cazul republicanului.
Donald Trump a început doar la sfârşitul lui mai să strângă în mod activ fonduri, cu ajutorul unor mari donatori din partid. Iar miliardarul este capabil să facă apel la averea personală.
"Dacă trebuie, ar putea exista fonduri nelimitate, deoarece aş pune bani din buzunar, aşa cum am făcut în (alegerile) primare, la un nivel de peste 50 de milioane de dolari", a declarat Donald Trump, citat într-un comunicat.
Cheltuielile obişnuite în vederea alegerilor prezidenţiale ating de aproximativ zece ori această sumă. Barack Obama a strâns 745 de milioane de dolari în 2008.
Aceste dificultăţi financiare se adaugă unor declaraţii ale candidatului care au fost condamnate ca "rasiste" de mai mulţi reprezentanţi ai republicanilor şi incapacităţii sale de a-şi respecta promisiunea de a-şi "prezidenţializa" luările de cuvânt.
După ce şi-a asigurat învestitura, el i-a sedus pe o parte a aleşilor din Congres, unde a efectuat o vizită reuşită. Însă partidul aşteaptă în continuare un plan de luptă împotriva lui Hillary Clinton, care să depăşească faza tweet-urilor incendiare.
"Eu consider că adevăratul punct de plecare va fi Convenţia", a declarat Donald Trump luni, pentru Fox News.
El s-a despărţit luni de directorul său de campanie Corey Lewandowski, cu scopul mărturisit de a-şi profesionaliza operaţiunile.
Convenţia de învestire de la Cleveland, prevăzută în perioada 18-21 iulie, ar tebui să afişeze unitatea partidului. Însă aproape 400 dintre cei 2.472 de delegaţi republicani s-au asociat cu scopul de a-l răsturna pe Donald Trump, scrie The Washington Post.
În sondaje, Hillary Clinton conduce cu o medie de 45% din intenţiile de vot, iar republicanul este creditat cu 39%.
Americanii apreciază, cu o majoritate, că ea are "temperamentul" necesar pentru funcţia supremă. Însă, în ceea ce priveşte economia, Donald Trump continuă să convingă un număr mai mare de americani decât ea, potrivit sondajelor.