MENIU

Doliu în lumea muzicii. A murit unul dintre cei mai mari compozitori de muzică electronică din toate timpurile

Doliu imens în lumea muzicală internațională. Compozitorul grec Vangelis a decedat marți seară la vârsta de 79 de ani. 

Vangelis, compozitorul grec a cărui muzică electronică pentru filmul "Chariots of Fire" a fost recompensată cu un premiu Oscar şi s-a numărat printre cele cele mai cunoscute coloane sonore din anii 1980, a încetat din viaţă la vârsta de 79 de ani, a anunţat joi agenţia de presă ANA, informează Reuters.

Vagelis a murit marţi seara, potrivit agenţiei de presă elene, care a citat un anunţ al biroului avocaţilor, fără a preciza cauza decesului. 

Evangelos Odysseas Papathanassiou (numele real al artistului) este cunoscut datorită numeroaselor sale compoziții, printre care coloana sonoră a filmului Chariots of Fire (pentru care a primit premiul Academiei de Film), a filmelor Blade Runner, Bitter Moon, 1492:Conquest of Paradise, a numeroase documentare (L\"Apocalypse Des Animaux, La Fête sauvage, Opéra sauvage, Cosmos-ul lui Carl Sagan, Jacques-Yves Cousteau), colaborări cu Jon Anderson, Irene Papas, precum și coloane sonore pentru teatru, evenimente științifice, sportive și artistice.

S-a născut la Agria lângă Volos, Grecia. Vangelis a început să compună încă de la vârsta de 4 ani și a fost un muzician autodidact. A refuzat lecțiile clasice de pian și și-a construit cariera fără cunoștințe substanțiale de teorie muzicală. A studiat muzica, pictura și regia de film la Academia de Arte Frumoase din Atena.

La începuturile anilor 1960 a format grupul Formynx, care a devenit foarte popular în Grecia. În 1968, în timpul revoluției studenților din Franța, s-a mutat la Paris unde, împreună cu Demis Roussos și Loukas Sideras, a format grupul de rock progresiv Aphrodite\"s Child. În această formulă au cunoscut succesul la nivel european cu piesa "Rain and Tears". Deși grupul s-a destrămat în 1972, Vangelis a mai colaborat pe parcurs cu Demis Roussos.

Cu o activitate muzicală de peste 50 de ani în care a produs peste 52 de albume, Vangelis este considerat unul dintre cei mai mari compozitori de muzică electronică din toate timpurile.

Genurile muzicale abordate sunt muzica electronică, de film, ambientală, clasică și rockul progresiv.

 

Mai multe articole despre:
vangelis dece muzician mort muzica electronica