MENIU

Dilema SUA, după ce Beijingul a instalat rachete pe o insulă din Marea Chinei de Sud

SUA își calculează următoarea mișcare după ce Beijingul a instalat două baterii antiaeriene ale unui sistem sofisticat de lansatoare de rachete sol-aer într-o insulă disputată în Marea Chinei de Sud. 

Secretarul de stat american John Kerry a denunțat miercuri 'amplificarea militarizării' de către Beijing în Marea Chinei de Sud, un teatru al tensiunilor între țările asiatice, care îngrijorează Washingtonul, relatează AFP, citată de Agerpres.

Există probe, zilnic, privind o amplificare a militarizării, de o manieră sau alta. Este un lucru foarte îngrijorător', a spus Kerry într-un briefing de presă de la Departamentul de Stat, după ce autoritățile taiwaneze au anunțat miercuri că China a desfășurat rachete sol-aer pe o insulă din Marea Chinei de Sud.

Șeful diplomației americane a reamintit că atunci când președintele chinez Xi Jinping a venit la Washington, la finalul lui 2015, el a declarat la Casa Albă, în prezența președintelui Barack Obama, că 'China nu va militariza marea Chinei de Sud'.

'Am avut discuții serioase cu China și cred că în următoarele zile vom avea noi discuții serioase', a spus șeful diplomației americane.

El și-a exprimat speranța că China va înțelege importanța rezolvării chestiunilor de suveranitate teritorială în Marea Chinei de Sud 'nu printr-o acțiune unilaterală, nu prin forță, nu prin militarizare, ci prin diplomație și colaborând cu alte țări' asiatice.

Rachete pe insula Woody

Beijingul a desfășurat rachete sol-aer pe insula Woody din Marea Chinei de Sud a cărei suveranitate și-o dispută cu statele vecine, au anunțat miercuri autoritățile taiwaneze, China afirmând că are dreptul să construiască sisteme de autoapărare în această regiune strategică.

Marți, în încheierea unui summit informal între SUA și țările din Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), președintele Obama a pledat pentru 'măsuri tangibile' pentru diminuarea tensiunilor în Marea Chinei de Sud între Beijing și unele state vecine.

China revendică aproape în întregime marea Chinei de Sud, zonă strategică pentru comerțul mondial bogată în resurse petroliere și de pește.

În arhipelagul Spratleys, China a accelerat în ultimii ani construcția insulelor artificiale, realizând piste pe care ar putea ateriza avioane militare. Acest lucru a dus la amplificarea tensiunilor cu țările vecine — Vietnam, Taiwan, Filipine, Malezia și Brunei.

SUA, oficial, rămân neutre în chestiuni de suveranitate, dar denunță din vara lui 2015 această 'militarizare' a regiunii de către Beijing și susține țările din Asia de Sud-Est.

O abordare mai agresivă a SUA

Strategia mai dură a Chinei forțează SUA să decidă dacă va acționa agresiv, riscând o confruntare militară, sau va aștepta, riscând însă să permită Beijingului să își consolideze pozițiile, să militarizeze Marea Chinei de Sud și să amenințe echilibrul regional.

Unii politicieni americani susțin o abordare mai fermă. "SUA ar trebui să ia în calcul alte opțiuni pentru a ridica costul comportamentului Chinei", a declarat președintele Comisiei pentru Forțele Armate din Senat, John McCain, potrivit Foreign Policy.

Fostul candidat la președinție a subliniat că Washingtonul trebuie să răspundă Beijingului și să adopte "politici cu un nivel de risc pe care până acum nu le-am luat în considerare".

Mai multe articole despre:
China Beijing rachete marea chinei de sud