MENIU

Descoperire uluitoare. Japonia are peste 7.000 de insule și insulițe de care nu știa până acum

Descoperire uluitoare. Japonia are peste 7.000 de insule și insulițe de care nu știa până acum

Descoperire uluitoare. Japonia susține că a descoperit mii de insule de care nu știa până acum. 

Japonia și-a reinventariat insulele și a descoperit că are cu 7.000 mai multe decât se credea până acum. 

Măsurătorile digitale făcute de Autoritatea de Informații Geospatiale din Japonia (GSI) au dezvăluit  recent că există 14.125 de insule pe teritoriul japonez, un număr de două ori mai mare decât cele 6.852 care erau deja cartografiate în raportul din 1987 al Pazei de Coastă a Japoniei, scrie CNN.

Japonia are patru insule principale: Hokkaido, Honshu, Shikoku și Kyushu. Numărul anterior pentru insulele și insulițele mai mici din Japonia era de peste 6.800. 

Noua cifră identificată prin tehnologia topografică a insulelor din Japonia nu a schimbat suprafața totală de teren a țării. Au fost folosite aceleași criterii ca acum 35 de ani, deși nu există un acord internațional cu privire la modul de numărare a insulelor.

Astfel, au fost numărate toate suprafețele de teren naturale mai mari de 100 de metri pătrați. 

WorldData.info definește „insula” ca o masă de pământ care se află în permanență deasupra nivelului mării, care ar putea fi fie într-o cale navigabilă interioară, fie în larg. O insulă este înconjurată de apă, dar nu este un continent. Acest lucru face ca Groenlanda să fie cea mai mare insulă din lume.

Pe site-ul lor, Nations Online a enumerat țările insulare ale lumii și a inclus și date despre dimensiunea și populația acestora. Conform listei, Japonia este cea mai mare țară insulară situată în Asia de Est, cu o suprafață de 377.915 kilometri pătrați. La nivel mondial, țara este a doua după Indonezia, care are o suprafață de 1.904.569 de kilometri pătrați.

Suprafețele identificate recent nu includ niciun teren revendicat. De-a lungul anilor, insulele din jurul Japoniei au fost în centrul mai multor dispute teritoriale cu state vecine.

De exemplu, Insulele Kurile din estul Asiei, cu cele 56 de insule vulcanice, situate între peninsula Kamceatka (Rusia) și Hokkaido (Japonia).  Este vorba de cele 56 de insule vulcanice principale și mai multe insule de mici dimensiuni, care se întind pe o lungime de 1.200 de kilometri din nordul insulei Hokkaido până în sudul peninsulei Kamceatka.

Japonia revendică Insulele Kurile din sud, deținute de Rusia. Tokyo le numește Teritoriile de Nord. Disputa privind Insulele Kurile durează de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, când trupele sovietice le-au cucerit. Insulele Kurile au o importanță strategică, în plus au resurse minerale și energetice, motiv pentru care Rusia și Japonia nu au ajuns să semneze încă un tratat de pace.  

În același timp, Japonia susține că în cazul insulelor nelocuite Senkaku din Marea Chinei de Est este vorba de o revendicare istorică. Ele sunt controlate și administrate de Japonia, dar sunt revendicate de China și Taiwan.

Un alt grup de insule este cel din Marea Japoniei, dintre peninsula coreeană și arhipelagul nipon: Dokdo (denumirea coreeană) sau Takeshima (denumirea japoneză). Disputa dintre Tokyo și Seul durează de peste 70 de ani.

Mai multe articole despre:
japonia insule japonia