MENIU

Demisie la cel mai înalt nivel în SUA. De ce a plecat șeful Secret Service din funcție

Directorul Serviciului Secret American (Secret Service), James Murray, a demisionat din funcția sa de şef al serviciului.

Plecarea lui Murray vine după ce serviciul a fost luat în vizor de Congres, dar oficialii spun că demisia sa nu are legătură cu acest lucru.

Agenția este echivalentul SPP, Serviciului de Pază și Protecție, din România.

Murray, care ocupa acest post din 2019, dorea să se retragă "de ceva timp" și intenționează să lucreze în sectorul privat, potrivit unui înalt oficial al Departamentului pentru Securitate Internă care are cunoștință de decizia sa, scrie ziare.com.

Murray a acceptat un post de top în domeniul securității la compania de social media Snapchat, cu sediul în California, a declarat oficialul, care a vorbit sub rezerva anonimatului pentru a împărtăși detalii interne.

Murray, un veteran de 27 de ani al Secret Service, a ocupat diverse funcții de conducere în cadrul agenției înainte de a deveni director în mai 2019. Ultima sa zi de lucru va fi 30 iulie.

Într-o declarație a Secret Service, Murray a declarat că "a ajutat agenția să navigheze printre provocările unice prezentate de pandemia istorică COVID-19", continuând în același timp să își îndeplinească "misiunea integrată de a oferi protecție liderilor aleși de rang înalt și de a investiga infracțiunile care vizează infrastructura noastră financiară".

Cu toate acestea, agenția, cunoscută mai ales pentru protejarea actualilor și foștilor președinți și a familiilor acestora, a îndurat multiple controverse în ultimul deceniu, inclusiv un scandal de prostituție, pași greșiți în materie de securitate la Casa Albă în timpul administrației Obama și acuzații de politizare sub președintele Donald Trump.