DECLARAŢIE SCANDALOASĂ a lui CTP despre ATACUL DE LA PARIS. Reacţia lui HUREZEANU
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat, la Digi24, consecințele atentatului de la Paris, în care 12 persoane, inclusiv opt jurnaliști, au fost ucise.
"Problema profundă din spatele acestui eveniment este faptul că prezența a cinci milioane de musulmani în Franța nu a fost luată în considerare de către cei care au publicat aceste caricaturi. Cei mai mulți musulmani sunt veniți legal în Franța, a fost un gest asumat al Franței și altor țări europene să permită imigrarea unei mase mari de musulmani. Faptul că s-au încăpățânat cei de la Charlie Hebdo, în ciuda avertismentelor primite de la Ministerul de Interne francez și de la președintele Franței – din câte am înțeles, au fost rugați insistent să se abțină de la publicarea acestor, la urma urmelor, prostii agresive, unele dintre acele caricaturi nu au nicio legătură cu umorul și nu cred că se diminua calitatea jurnalismului francez și mondial, dacă nu apăreau lucrurile acelea, de pildă o copertă pe care să scrie „Le Coran c'est de la merde”. Astea sunt de-a dreptul provocări pe care Charlie Hebdo și le-a asumat într-un scop după părerea mea foarte clar, mărirea tirajului, audiență și în ultimă instanță bani. Acolo nu au fost niște nobile principii. Este vorba de o presă tabloidă, o presă foarte agresivă", a spus jurnalistul.
Analistul Emil Hurezeanu consideră că libertatea de expresie este mai presus de orice și ea nu poate fi limitată de nimic.
"Mă despart categoric de opiniile prietenului meu Cristian Tudor Popescu, care vede și-n excesele unei anumite prese kitsch sau tabloidale motive de retorsiune sau de reacție - explică și așa posibilitatea unor reacții excesive. Nu! Cine măsoară indicativul, indicele de kitsch și tabloidal? Cine este arbitrul? E vorba de libertatea de expresie. Sigur, are principii, are valori, are nuanțe, suntem liberi în interiorul libertății de expresie de a împărtăși sau nu una din nuanțele libertății de expresie. Nici mie nu-mi plac caricaturile care îngroașă trăsăturile fizice ale mahomedanilor sau ale rabinilor sau ale politicienilor de-un fel sau altul. Dar asta este lumea liberă. Aici nu este vorba de pedepsirea unor caricaturiști, a unor desenatori, eventual mai mult excesivi decât nostimi. Aici este vorba în mod evident de actul criminal, reprobabil, laș, terorist, împotriva unor oameni care în interiorul unei societăți deschise exercită una din valorile fundamentale, pivotale, ale democrației: dreptul la expresie", se întreabă Emil Hurezeanu.