Declarații teribile despre starea lui Michael Schumacher
La patru săptămâni după accidentul la schi suferit de Michael Schumacher, fostul medic şef al Formulei 1, Gary Hartstein, s-a exprimat pe blogul său. Americanul locuieşte actualmente în Belgia şi lucrează la Centrul Spitalicesc Universitar din Liege. A fost delegatul medical pentru FIA (Federaţia Internaţională Automobilistică) între 2005 şi 2007 şi medicul şef al F1 între 2008 şi 2012.
Agasat de afirmaţiile diverşilor publicate de presă în ultimul timp, el a ţinut să-şi prezinte propria analiză, precizând că nu este ţinut la curent cu tratamentul care îi este administrat multiplului campion mondial de Formula 1 Michael Schumacher la spitalul din Grenoble, Franţa, unde este internat la terapie intensivă, scrie jurnalul.ro.
Medicul se bazează pe buletinele de sănătate oficiale comunicate de anturajul lui Schumacher. El subliniază mai multe elemente pozitive, în special faptul că un hematom din partea dreaptă a fost înlăturat cu succes în urma celei de-a doua intervenţii chirurgicale suferite de Schumacher, scrie cotidianul belgian Le Soir. Din păcate, mai sunt şi alte hematoame care persistă, în partea stângă, dar şi în centrul creierului. Or această din urmă zonă este extrem de importantă: ea este cea care gestionează în special conştienţa, simţul, controlul asupra presiunii sangvine, respiraţia sau deglutiţia. În partea stângă se află funcţionalităţile limbii, de exemplu.
Hartstein subliniază că, în mod intenţionat sau nu, neurochirurgii au descris un tablou neurologic mai degrabă pesimist. În acest punct, concluzia lui Gary Hartstein dă mai degrabă frisoane pe şira spinării:”Este extrem de puţin probabil (şi, cinstit vorbind, imposibil virtual) ca Michael pe care îl cunoşteam înainte de accident să mai fie acelaşi”. După patru săptămâni de comă artificială, sechelele sunt deci aproape inevitabile şi probabil foarte serioase. „Va trebui atunci să considerăm drept un triumf al rezistenţei umane faptul că Schumacher va mai fi capabil să meargă, să se hrănească, să se îmbrace şi să-şi conserve anumite aspecte semnificative ale personalităţii sale”, explică expertul citat de Le Soir.