Decizie istorică a Curţii de la Haga: Beijing-ul nu are drepturi istorice în Marea Chinei de Sud
Curtea Permanenta de Arbitraj de la Haga a decis marti ca Beijingul nu are "drepturi istorice" asupra majoritatii apelor strategice din marea Chinei de Sud, dand astfel dreptate plangerii inaintate de Filipine, scrie AFP, citat de Hotnews.ro
"Tribunalul afirma ca nu exista niciun fundament juridic pentru ca Beijingul sa revendice drepturi istorice asupra resurselor din zonele maritime din interiorul 'liniei celor noua puncte'", afirma Curtea, intr-un comunicat. China a precizat ca "nu recunoaste si nu accepta" decizia Curtii, afirmand ca nu are "nicio jurisdictie" in materie.
Beijingul revendica cvasi-totalitatea marii Chinei de Sud - bogata in hidrocarburi - spre nemultumirea altor tari riverane: Filipine, Vietnam, Malaezia si Brunei. Regiunea este, de asemenea, o intersectie de rute comerciale vitala pentru comertul mondial iar apele sale sunt bogate in pesti.
China, care a boicotat audierile, se bazeaza pe delimitarea in "noua puncte" aparuta pe hartile chinezesti datand din anii 1940. In cererea introdusa in 2013, Manilla a cerut Curtii de Arbitraj sa declare ca pretentiile Chinei incalca Conventia ONU privind dreptul maritim, semnata de ambele tari. "Tribunalul considera ca Beijingul a incalcat drepturile suverane ale Filipine in zona sa economica exclusiva", respectiv pana la 200 de mile maritime.
Curtea a stabilit de asemenea ca elementele revendicate de China nu permit gazduirea de populatii umane si nu pot fi considerate insule.
Aceste "elemente" nu sunt deci "capabile sa genereze o zona economica exclusiva". Pentru a-si sustine revendicarile, China a recurs la lucrari de extindere a unor insule sau recife, pe care a amplasat piste de aterizare, porturi si alte instalatii printre care, recent, patru faruri pe recife si un al cincilea in curs de constructie.