MENIU

De la izolare totală, la vedetă internațională. Kim Jong se întâlnește și cu Putin

Coreea de Nord pare să nu respecte angajamentele în sensul denuclearizării

Dictatorul nord-coreean, Kim Jong Un a reușit, în decurs de numai doi ani, să treacă de la izolarea totală, la poziția de a primi premiul Nobel pentru pace. După întâlnirile cu Trump și cu președintele din Coreea de Sud, Kim se va întâlni și cu Vladimir Putin.

Ministrul de externe al Federaţiei Ruse, Serghei Lavrov, şi-a exprimat speranţa că Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) "va avea suficientă minte" pentru a nu permite un nou mare război, dar a ţinut să atenţioneze că, fără un dialog normal cu Rusia, riscurile ca incidente neintenţionate să aibă loc au crescut considerabil, informează joi agenţia TASS, informează Agerpres.

"Cred că toţi vor avea suficientă minte pentru a nu lăsa lucrurile să ajungă acolo, cu toate că ne îngrijorează foarte tare lipsa totală a unui dialog profesional între militarii Rusiei şi cei ai NATO", a declarat Lavrov într-un interviu pentru RT France, Paris Match şi Le Figaro, întrebat dacă exerciţiile NATO din Europa de Est nu creează o ameninţare privind izbucnirea unui al treilea război mondial. 

Lavrov a amintit că membrii Consiliului NATO-Rusia s-au reunit în ultimii doi ani de trei ori şi fără niciun rezultat concret. Potrivit ministrului rus, reprezentanţii NATO doreau să discute doar despre Ucraina. 

Potrivit lui Serghei Lavrov, practic toate celelalte forme de cooperare între Rusia şi NATO au fost îngheţate, iar contactele telefonice periodice între şeful Statului Major al armatei ruse, Valeri Gherasimov, şi Comandantul Suprem al Forţelor Aliate din Europa (SACEUR), Curtis Scaparrotti, nu sunt suficiente pentru a exclude riscurile crescute privind un incident neintenţionat.  

În opinia şefului diplomaţiei ruse, lipsa unui dialog între NATO şi Rusia se explică prin influenţa SUA, care în cadrul sancţiunilor a interzis Pentagonului contacte cu Rusia. "Este clar că în NATO nimeni nu va face nimic fără SUA.(...) Consider că este total neinspirat să rămâi ostaticul parlamentarilor americani", a subliniat Lavrov în interviu. 

SUA fac demersuri pentru a promova ideea unei "zone militare Schengen" în graniţele europene ale NATO, în scopul transferării accelerate de trupe către graniţele ruseşti, şi-a exprimat convingerea Lavrov. "Văd şi aud că în NATO americanii acordă mare atenţie acestui subiect şi promovează la ora actuală în mod activ ceea ce se numeşte un 'Schengen militar': amenajarea infrastructurii europene în aşa fel încât armele grele să poată ajunge mai uşor la frontierele noastre", a constatat ministrul de externe al Rusiei.

În acest context, el a atras atenţia asupra declaraţiilor preşedintelui francez Emmanuel Macron, conform cărora Europa ar trebui să-şi sporească independenţa în domeniul securităţii şi apărării.

Potrivit lui Serghei Lavrov, înfiinţarea unei baze militare americane pe teritoriul Poloniei va constitui o încălcare directă a Actului fondator Rusia-NATO. "Toate exerciţiile militare care sunt desfăşurate în prezent de NATO în regiunea baltică, în Polonia, România şi în alte ţări, desfăşurarea de contingente militare ale Germaniei, Canadei, Marii Britanii şi, cred, ale Franţei în republicile baltice, în Polonia, ideea colegilor noştri polonezi de a invita o divizie americană pe teritoriul lor vor constitui o încălcare directă a Actului fondator Rusia-NATO, care interzice desfăşurarea de forţe militare substanţiale în regim permanent pe teritoriul ţărilor-membre ale NATO din Europa de Est", a declarat Lavrov.

El a atenţionat că Rusia va monitoriza toate aceste "procese foarte interesante", pentru că ele vizează şi securitatea Federaţiei Ruse.