Darul geostrategic nesperat făcut Rusiei de preşedintele Trump
Convocată ieri în regim de urgenţă, şedinţa Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite a avut pe agendă decizia-dictat a preşedintelui Trump din 6 decembrie, care decreta unilateral Ierusalimul drept capitală a Israelului, scrie Lelia Munteanu, într-un editorial pe gandul.info.
În afară de a-şi exprima punctele de vedere, deja cunoscute, cei 14 membri (4 plus 15 nepermanenţi) nu l-ar fi putut sancţiona pe al 15-lea, Statele Unite (mecanismul dreptului de veto nu le-ar fi permis). Cu toţii, fără excepţie, şi-au exprimat dezaprobarea alarmată faţă de gestul lui Donald J. Trump - intempestiv, contrar legislaţiei internaţionale şi rezoluţiilor ONU. Cu atât mai mult cu cât Statele Unite s-au erijat de multă vreme în rolul de arbitru al păcii israeliano-palestiniene.
La discuţie au fost invitaţi ambasadorii palestinian şi israelian la ONU. Ultimul a fost, fireşte, singurul care a susţinut-o pe omoloaga sa, doamna Nimrata Haley, în elogiile aduse gândirii “curajoase” a şefului său de la Casa Albă.
Sentimentul a fost că, pe scena diplomatică a lumii, s-a făcut gol în jurul Statelor Unite. (Până şi foştii ambasadori ai Americii în Israel – sau mai ales ei – îşi exprimaseră consternarea), mai scrie jurnalista.
Citește continuarea pe gandul.info.