Cutremur în Rusia, provocat de războiul din Ucraina - Avertisment FMI: Consecințe economice devastatoare după 2023
Fondul Monetar Internațional anunță cutremur în Rusia. Consecințele războiului din Ucraina vor fi devastatoare pentru economia rusă după anul 2023, a avertizat șefa FMI - Kristalina Georgieva.
Kristalina Georgieva, directorul general al Fondului Monetar Internațional (FMI), spune că perspectivele economice pentru Rusia după anul 2023 sunt „devastatoare”.
„Economia Rusiei se va contracta cu cel puțin 7%”, potrivit previziunilor pe termen mediu anunțate de Georgieva.
„Economia Rusiei va avea de suferit în timp, pe fondul migrației lucrătorilor și tăierii accesului la tehnologie, precum și al sancțiunilor economice ce au avut un impact asupra industriei energetice. Rusia a reușit să direcționeze unele din vânzările de petrol dincolo de piețele Uniunii Europene (redirecționate către China și India, n.r.). Acesta nu va fi un impact de durată pentru economia rusă. Nu vedem că Rusia beneficiază în niciun fel de ceea ce și-a provocat ei și Ucrainei”, a explicat șefa FMI, la CNN.
Anunțul șefei FMI vine după ce la început de an instituția a estimat că economia Rusiei se va extinde cu 0,3% în 2023 și cu 2,1% în 2024. O prognoză mult mai optimistă decât ultimele anunțate de Banca Mondială și Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, care estimau o contracție de 3,3% și, respectiv, 5,6% în 2023.
Fondul Monetar Internațional a atras critici pentru că a estimat că Rusia va înregistra o creștere economică mai puternică în acest an decât Regatul Unit sau Germania, în ciuda presiunii în creștere a celor 10 pachete deja de sancțiuni ale UE, alături de cele ale SUA împotriva Rusiei în urma războiului început în Ucraina.
Chiar și banca centrală a Rusiei, care a extins luni controalele de capital de urgență pentru încă șase luni, a declarat că produsul intern brut s-ar putea contracta cu 1% în acest an. Banca centrală a Rusiei a avertizat că unele sectoare economice continuă să resimtă impactul sancțiunilor, în ciuda rezistenței lor. Analiștii se așteaptă la o scădere a PIB-ului din Rusia de aproape 2% în 2023.
Efectele sancțiunilor Occidentului asupra Rusiei se văd deja la importurile de țiței și produse petroliere rusești transportate pe mare. Luni, Moscova a raportat un deficit bugetar de 2,58 trilioane de ruble (34 de miliarde de dolari) pentru ianuarie și februarie, în comparație cu un excedent de 415 miliarde (5,5 miliarde de dolari) de ruble în aceeași perioadă a anului trecut.
Între timp, economiile SUA și europene s-au dovedit surprinzător de rezistente, a mai spus Georgieva, lăudând puterea piețelor lor de muncă și acțiunea rapidă a Europei de a limita dependența de energia rusă.
„Toate acestea contribuie pozitiv la perspectivele noastre de creștere. Nu vedem recesiune globală în estimările pentu acest an”, a mai subliniat șefa FMI.
Însă Georgieva a nuanțat ulterior, explicând că nu poate fi stopată o încetinire globală, pe măsură ce băncile centrale își continuă campaniile de a reduce inflația, care a atins cele mai înalte niveluri din ultimele decenii. FMI se așteaptă ca producția economică mondială, care a crescut cu 3,4% în 2022, să crească cu 2,9% în 2023.