Cum a fost pus în dificultate Donald Trump în discuţia cu Vladimir Putin
În discuția telefonică pe care președintele american Donald Trump a purtat-o la sfârșitul lunii ianuarie cu omologul său rus Vladimir Putin, liderul de la Casa Albă nu a răspuns imediat la o propunere a lui Putin legată de tratatul ruso-american de reducere a armelor nucleare (START), pentru că nu știa despre ce este vorba în acord, relatează Reuters, citând surse convergente de la vârful administrației SUA.
Vladimir Putin a adus în discuție, în timpul convorbirii de o oră, posibilitatea ca cele două țări să prelungească acordul semnat în 2010 de Barack Obama și Dmitri Medvedev.
Noul START prevede ca până în februarie 2018 Rusia și SUA să reducă la cel mult 1.500 numărul focoaselor nucleare strategice amplasate, ajungând astfel la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii.
Drept răspuns la propunerea lui Putin, Donald Trump a făcut o pauză și le-a cerut consilierilor săi să îi explice despre ce tratat este vorba, potrivit Reuters.
Liderul de la Casa Albă i-a replicat apoi lui Putin că noul START a fost una dintre înțelegerile păguboase negociate de administrația Obama și că tratatul e mai avantajos pentru Rusia, conform Agerpres.
Președintele american a vorbit apoi despre propria sa cotă de popularitate, au indicat sursele consultate de Reuters.
Agenția notează că discuția cu Vladimir Putin a ridicat noi semne de întrebare legate de cât de pregătit este noul președinte să stea de vorbă cu lideri străini.
Noul START poate fi extins pentru încă cinci ani, până în 2021, cu acordul părților. Documentul aflat acum în vigoare a fost semnat la Praga la 8 aprilie 2010. Senatul american l-a ratificat opt luni mai târziu. Acordul a intrat în vigoare în februarie 2011.