MENIU

Culmea divorțului. Soțul trebuie să-i plătească aproape 61.000 de euro fostei consoarte pentru „activitățile casnice”

Soțul trebuie să-i plătească fostei consoarte aproape 70.000 de euro pentru „activitățile casnice” din ultimii 30 de ani

Un bărbat din Portugalia a fost condamnat să îi plătească fostei soții aproape 61.000 de euro sub formă de despăgubiri pentru „activitățile casnice” pe care aceasta le-a desfășurat în ultimii 30 de ani.

În sentinţa anunţată joi, Tribunalul Superior de Justiţie al Portugaliei (STJ) a susţinut că atunci când activitatea casnică este desfăşurată \"\"exclusiv sau esenţial\"\" de către o singură persoană rezultă \"\"o sărăcire reală a acesteia\"\", în timp ce membrul familiei eliberat de sarcini se îmbogăţeşte.

Instanţa a estimat de asemenea că s-a demonstrat că în cei aproape 30 de ani cât acest cuplu a trăit împreună femeia a fost cea care a avut grijă de căminul lor.

La judecarea cazului în primă instanţă, femeia a cerut 240.000 de euro, dar tribunalul din localitatea Barcelos a apreciat ca neîntemeiată solicitarea vreunei despăgubiri pentru activităţile casnice, întrucât într-o căsnicie acestea sunt \"\"o obligaţie naturală\"\".

Dar femeia a înaintat recurs la o instanţă superioară, care i-a dat dreptate şi a stabilit la 60.782 de euro indemnizaţia pe care trebuie să o primească din partea fostului soţ.

Bărbatul a atacat sentinţa la STJ, dar în final a pierdut. Instanţa supremă a validat hotărârea celei anterioare, motivând că, \"\"pe baza egalităţii\"\", activităţile casnice şi îngrijirea copiilor nu pot fi considerate \"\"drept o obligaţie naturală\"\".

Activitatea casnică \"\"are o valoare economică\"\", astfel că aceasta se traduce \"\"în îmbogăţire şi economie de cheltuieli\"\", a mai considerat instanţa. Pentru a determina valoarea muncii casnice, ea a luat drept criteriu salariul minim în Portugalia înmulţit cu 12 luni şi cu anii de convieţuire ai acestui cuplu. Suma rezultată a fost diminuată cu o treime în contul cheltuielilor femeii pentru ea în timpul căsniciei.

Mai multe articole despre: