Criză între Arabia Saudită şi Germania: ambasadorul saudit, retras de la Berlin în semn de protest
Arabia Saudită a anunțat, astăzi, retragerea pentru consultări a ambasadorului din Germania, în semn de protest față de afirmațiile ministrului german de Externe în exercițiu, Sigmar Gabriel, care a denunțat ingerințele saudite în Liban.
Agenția oficială de știri saudită - SPA - a transmis astăzi că Ministerul saudit de Externe a dispus "chemarea la consultări" a ambasadorului saudit de la Berlin.
Guvernul saudit a semnalat că va transmite o "notă de protest" Germaniei, prin intermediul ambasadorului german la Riyad, față de "comentariile revoltătoare ș nejustificate" făcute de Sigmar Gabriel despre criza din Liban. "Declarațiile de acest fel generează surprindere și dezaprobare din partea Regatului Arabiei Saudite, care le consideră lipsite de scop și bazate pe informații false, situație care nu va contribui la stabilitatea regională", susține Ministerul saudit de Externe.
După ce s-a întâlnit la Berlin cu ministrul libanez de Externe Gibran Bassil, Sigmar Gabriel a transmis că Europa "nu poate tolera aventurismul care s-a extins" în Orientul Mijlociu.
Ulterior, Ministerul german de Externe a comunicat: "În actuala situație, suntem preocupați de stabilitatea regiunii și facem apel la toate părțile să reducă tensiunile".
Premierul libanez demisionar Saad Hariri a ajuns astăzi la Paris și va fi primit de președintele Franței, Emmanuel Macron, la Palatul Elysée. Saad Hariri a demisionat la începutul lunii noiembrie din funcția de premier al Libanului, dar anunțul a fost făcut din Arabia Saudită, situație care a generat speculații că ar fi arestat. Pentru clarificarea situației, Emmanuel Macron l-a invitat "câteva zile" în Franța, iar Saad Hariri a acceptat. Demisia lui Saad Hariri din Arabia Saudită indică influența acestei țări asupra afacerilor interne din Liban.
Arabia Saudită, o monarhie sunnită, a sugerat recent că ar putea interveni militar în Liban, pentru contracararea influenței mișcării șiite Hezbollah, susținută de Iran.
Administrația Vladimir Putin a lansat un avertisment împotriva oricăror ingerințe în afacerile interne ale Libanului, subliniind că susține suveranitatea acestei țări. "Rusia susține constant suveranitatea, unitatea și integritatea teritorială în Liban", a declarat vineri Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, cu ocazia întrevederii pe care a avut-o cu omologul său libanez, Gibran Bassil. "Criza din Liban trebuie soluționată pe planintern, fără ingerințe externe, prin dialog", a subliniat Serghei Lavrov.