Criza imigranţilor. Strategia liderilor UE, pentru a diminua afluxul de refugiaţi. Turcia, implicată
Uniunea Europeană (UE) a aprobat în noaptea de joi spre vineri un plan de acţiune pentru Turcia, prin care speră la o diminuare a afluxului de migranţi către Europa, relatează BBC News online, scrie Mediafax.
Aproape 600.000 de migranţi au ajuns de la începutul anului şi până în prezent pe teritoriul UE, mulţi dintre ei pe mare, din Turcia în Grecia, după care au pornit către nord. Turcia a prezentat un număr de solicitări, în schimbul unui eventual ajutor în oprirea acestui aflux. Preşedintele UE Donald Tusk şi-a exprimat vineri, într-o conferinţă de presă la Bruxelles, "optimismul temperat" faţă de acord.
Potrivit unor informaţii de presă, un afgan a fost împuşcat mortal, joi seara, în timp ce încerca să pătrundă pe teritoriul Bulgariei, din Turcia. El făcea parte dintr-un "grup mare" de migranţi care încerca să pătrundă pe teritoriul bulgar, potrivit AFP, care citează Ministerul bulgar de Interne.
Şefii de stat şi de guverne UE au convenit, în cadrul reuniunii de la Bruxelles, două lucruri, şi anume o devansare a liberalizării regimului vizelor pentru cetăţenii turci care vor să viziteze ţările din zona Schengen fără frontiere şi să fie deschise noi capitole în cadrul negocierilor de aderare a Turciei la UE.
Turcia a cerut, de asemenea, un ajutor în valoare de trei miliarde de euro, o solicitare pe care statele UE o analizează, a anunţat cancelarul german Angela Merkel. Preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker a declarat că negocieri cu privire la suma de bani ce va fi oferită Turciei urmează să continue, cu oficiali turci, în zilele următoare. Merkel urmează să efectueze o vizită în Turcia în weekend. "Mai sunt multe de făcut", a declarat Merkel. "Dar nu se poate spune că nu am realizat nimic", a adăugat ea.
Surse europene au declarat că o serie de state memebre s-au dovedit prudente faţă de încheierea în grabă a unui acord cu Turcia. Printre aceste ţări s-au aflat Grecia, Ciprul şi Franţa, potrivit acestor surse. Cei mai mulţi lideri UE ştiu că, dacă există vreo perspectivă a unui control asupra crizei migrării, o cooperare mai apropiată cu Turcia este esenţailă, comentează BBC.