MENIU

Criza imigranților. Premierul francez: Nu vom primi mai mult de 30.000 de refugiați

Prim-ministrul francez, Manuel Valls, a anunțat, vineri, că Franța nu va primi mai mulți refugiați decât 30.000, pe care s-a angajat să-i primească în următorii doi ani, în cadrul unui plan mai larg al Uniunii Europene, informează Reuters.

"Nu vor fi mai mulți. Noi nu le putem ura bun venit în Europa tuturor celor care fug de dictatura din Siria", a declarat Valls la canalul televiziunii publice France 2, informează HotNews.ro.

Blocul celor 28 de țări ale UE intenționează să primească un total de 160.000 de refugiați, amintește Reuters.

"Imigrația a fost întotdeaună o oportunitate pentru țara noastră... Dar toate acestea trebuie să fie stăpânite, organizate", a mai declarat Valls.

Mai mult, Valls a precizat că Franța primește deja 200.000 de cetățeni pe an prin reîntregirea familiei, programe pentru studenți și migrația economică.

Luni, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică a avertizat Europa că s-ar putea confrunta cu un record de un milion de solicitanți de azil, în acest an, în timp ce refugiații fug de războaiele din Siria și Irak. Aproape jumătate de persoane din acest milion probabil se vor califica pentru azil, informează OCDE.

În ceea ce ar părea eforturi de a contracara preocuparile legate de imigrație și criticile partidului Frontul Național de extremă-dreaptă, Valls a spus că refugiații care nu vor primi azil vor trebui să părăsească Franța, mai notează Reuters.

"Cei (ale căror cereri) sunt respinse vor trebui escortați înapoi la frontieră", a declarat Valls.

Imigranţi. Donald Tusk, prima reacţie după Consililul European. Avertismentul care îngrijorează UE

 



Preşedintele Consilului European, Donald Tusk, a postat, joi, pe pagina sa de facebook, un scurt mesaj în care a precizat că trebuie să ne aşteptăm la milioane de refugiaţi care încearcă să ajungă din Siria, în Europa, pe cont propriu.

"În această seară, discuţia noastră a fost bazată pe fapte, nu pe emoţii. Sunt 8 milioane de oameni siliţi de împrejurări să părăsească Siria, în timp ce alte patru milioane se îndreaptă către ţările vecine Siriei. Trebuie să vorbim despre milioane de potenţiali refugiaţi care încearcă să ajungă din Siria către Europa, pe cont propriu", a scris Donald Tusk.

Liderii Uniunii Europene au discutat asupra posibilității de a permite statelor zonei euro să aibă deficite mai mari pentru a face față costurilor crizei migrației, au declarat joi oficiali ai UE, însă nu au reușit să ajungă la o poziție comună, relatează Reuters.

De la începutul anului, în jur de 500.000 de migranți au ajuns în UE, plecând din țările lor din cauza războiului și a sărăciei.

La 11 septembrie, miniștrii de Finanțe ai UE au cerut Comisiei Europene, Executivul UE, să ia în considerare impactul acestei situații de urgență când va analiza bugetele naționale în săptămânile următoare.

Chestiunea a fost discutată de liderii UE într-o reuniune privind criza migrației.

"Ceea ce a fost discutat și menționat de mai mulți vorbitori este faptul că acest cost suportat de țări din cauza situației refugiaților ar trebui luat în calcul în Pactul de stabilitate", a declarat după reuniune cancelarul austriac, Werner Faymann, precizând că susține o astfel de măsură.

"Țările ar trebui să aibă posibilitatea să beneficieze de anumite excepții și să li se recunoască anumite calcule, dar nu a existat un acord astăzi", a spus Faymann.

Comisarul european pentru Afaceri Economice, Pierre Moscovici, care răspunde de supervizarea bugetelor din zona euro, a fost de acord să examineze impactul economic al crizei migrației și să-și prezinte concluziile la 5 octombrie, când miniștrii din zona euro se vor reuni în Luxemburg.

 

Cotele obligatorii de refugiaţi, aprobate degeaba.Sunt state care au anunţat că nu primesc imigranţi

 

Cotele obligatorii de refugiaţi au fost votate, marţi seară, la Bruxelles. Ungaria, Cehia, Slovacia şi România au votat împotriva, însă au fost depăşite în sistemul cu majoritate calificată după ce Polonia a renunţat la obiecţii. Decizia finală va fi însă luată în Consiuliul European. Cehia şi Slovagia şi-au anunţat deja intenţiile că nu vor să primească refugiaţi.

Slovacia nu va aplica planul Uniunii Europene privind distribuirea imigranţilor conform cotelor obligatorii, anunţă premierul Robert Fico, citat de site-ul agenţiei Reuters.

"Cât timp voi fi prim-ministru, cotele obligatorii nu vor fi implementate pe teritoriul slovac", a declarat Robert Fico, scrie Mediafax.ro.

Totodată, Cehia va contesta la Curtea Europeană de Justiţie (CEJ) decizia Uniunii Europene de distribuire a imigranţilor pe baza unor cote obligatorii, anunţă Preşedinţia luxemburgheză a Consiliului UE.

"Niciun stat membru UE nu poate refuza o decizie aprobată cu majoritate. Însă au dreptul să o conteste, iar Cehia intenţionează să se adreseze Curţii Europene de justiţie", a declarat Jean Asselborn, ministrul luxemburghez de Externe.