MENIU

CRIZA DIN UCRAINA. A început LUPTA pentru DONEŢK

În Ucraina, armata a început asaltul la Doneţk. Luptele dintre trupele guvernamentale şi separatiştii proruşi se duc în suburbiile oraşului de unde s-au auzit, azi-noapte, focuri de armă şi explozii puternice. În acest context, Rusia a cerut o nouă reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU pe tema crizei din Ucraina. Între timp, mii de oameni au fugit din Donbas din cauza luptelor, iar unii dintre ei şi-au găsit refugiu într-o fostă uzină din Kiev.

Cinci mii de ucraineni plecaţi din Doneţk şi Lugansk trăiesc acum pe unde apucă în capitala ţării. O fabrică dezafectată din Kiev serveşte drept adăpost pentru mai multe familii alungate din casele lor de luptele crâncene dintre armată şi militanţii proruşi.

"De bine, de rău aici avem un acoperiş deasupra capului şi nu explodează bombe în jurul nostru".

Aproape 200 de oameni au găsit refugiu în fabrica abandonată de la periferia Kievului. Dorm şi trăiesc în condiţii precare, dar în siguranţă, departe de instabilitatea din est. Autorităţile au sarcina cea mai grea, trebuie să găsească până la toamnă o soluţie pentru cazarea lor.

Oficialii ONU afirmă că regiunea Kievului este supraaglomerată din cauza numărului mare al celor care au fugit din cauza conflictului din est. Tot Naţiunile Unite spun că astfel de clădiri nu vor mai putea fi locuite odată cu apropierea iernii când temperaturile vor începe să coboare mult sub pragul de îngheţ.

Dar cei care au ajuns la Kiev sunt cei norocoşi. Mulţi au lăsat în urmă rude şi prieteni care nu au putut sau nu vrut să-şi abandoneze casele şi familiile. Se vorbeşte şi despre izbucnirea unei crize umanitare în regiunea Lugansk, unde alimentarea cu energie şi apă este restricţionată, iar produsele de bază ajung tot mai greu la oameni.

Mai multe articole despre:
0 refugiaţi lupte Doneţk criza din Ucraina