MENIU

Cristian Unteanu: ”Igor Dodon merge mai departe pe scenariul antiromânesc”

Igor Dodon

Rusia urmărește să declanșeze un proces de destructurare sau slăbire a alianțelor din spațiul european și euro-atlantic, motiv pentru care este direct interesată de scenariile de tip separatist de pe bătrânul continent, scrie comentatorul Cristian Unteanu.

”Pe ruşi nu-i interesează nici care sunt aspiraţiile reale ale populaţiei din R.Moldova, din Catalonia, din Crimeea sau din estul Ucrainei. Acolo este important doar că, într-o formulă sau alta, s-a formulat, reuşit deja sau foarte aproape de reuşită, un scenariu de tip separatist care urmăreşte dezmembrarea statelor ca precondiţie a slăbirii puterii şi influenţei lor în cadrul sistemelor de alianţă în care se află în spaţiul european şi euro-atlantic pentru ca, mai departe, să se poată declanşa procesul destructurării alianţelor respective sau, în orice caz, al slăbirii acestora până la deveni nesemnificative în jocul de putere mondial.

Şi mai trebuie şi jucătorii politici perfect şi pe deplin motivaţi pentru a se pune în fruntea unui asemenea demers, chit că le distruge ţara sau îi compromite interesele reale. Dacă asta se poate face printr-un scenariu secesionist clasic, ca în Catalonia, e perfect.

E şi mai simplu şi mai puţin costisitor pentru că tot ceea ce trebuie făcut este să alimentezi din plin o campanie de propagandă - făcută de profesionişti pregătiţi în şcoli specializate - pentru a recupera cât mai rapid şi mai pe deplin fantomele, urile şi intoleranţele trecutului”, scrie comentatorul Cristian Unteanu.

....

”Care este calea de ieşiere? Pace, revenirea la situaţia iniţială? Nu. Moscova a făcut în numeroase rânduri o ofertă, în aparenţă logică: dacă tot există această aşezare în teren a forţelor sociale ostilizate de ani de război civil, dacă este foarte limpede că pe teritoriile respective repartiţia demografică este unitar-masivă de o parte şi de alta a baricadei, haideţi să ajungem la pace în formula acceptării unui stat federal în locul celui naţional existent. Şi, prin referendum, să schimbăm prevederile constituţionale şi să recunoaştem şi noii părţi statale atributele specifice statutului de economie extinsă.     

Acesta, exact acesta, este modelul propus de Preşedintele Dodon asupra a ceea ce ar putea fi noua formulă statală a Republicii Moldova”, scrie Unteanu.

Articolul integral, pe Adevărul.ro.

Mai multe articole despre:
Rusia Republica Moldova Igor Dodon