MENIU

Cozmin Guşă: Expulzarea diplomaţilor ruşi sugerează instalarea unui dur Război Rece

Consultantul politic Cozmin Guşă a vorbit la Realitatea TV despre războiul diplomatic dintre Statele Unite şi Rusia.

"Este un lucru de mare, mare importanţă care practic a explodat luni dimineaţă la Washington. Până duminică, când am ajuns eu acolo, marea dezbatere şi sutele de mii de oameni în stradă se concentrau pe regimul armelor de foc. E foarte multă violenţă, au fost multe crime în ultima perioadă şi toată mass-media a fost concentrată pe renunţarea la aceste arme de foc şi pe reconstituirea unei alte politici de apărare personală, dar la prima oră, luni dimineaţă, printr-un comunicat al Casei Albe, a izbucnit acest război. Cifra a şocat, adică 60 de diplomaţi care vor fi expulzaţi şi apoi, în cascadă, toate ţările dedicate alianţei euro-atlantice, care prin demersuri diplomatice, au dat această concluzie şi sugerat această imagine de Război Rece dur între blocul euro-atlantic şi Rusia", a spus acesta.

Conform consultantului politic, dacă este să stăm să judecăm drept, nu este o decizie care să afecteze atât de mult Rusia, ci este o decizie mai mult simbolică.

"Rusia şi orice stat care are un spionaj vast şi destul de puternic o să reuşească să îi înlocuiască chiar dacă nu îi declară. Însă, la nivel simbolic, ne dă această imagine de Război Rece foarte dur. Şi cifra asta de 60 înseamnă în jur de 10% din totalul diplomaţilor ruşi din SUA. Inclusiv comunicatul de luni dimineaţă avea un limbaj foarte dur", a explicat Cozmin Guşă.

Acesta a mai spus că decizia de expulzare ascunde mai multe lucruri. "În primul rând, preşedintele Trump este confruntat în ultima săptămâna cu foarte multe demisii ale avocaţilor săi care îl reprezintă în faţa procurorului general Muller care investighează scandalul implicării Rusiei în alegerile prezidenţiale din 2016. Şi pe rând câţiva avocaţi foarte importanţi au demisionat, lăsându-l practic cu posibilităţi reduse de apărare în faţa acestor acuzaţii. Practic, această lovitură anti-rusească, într-un plan strategic, poate să fie interpretată ca replică sau o revenire a lui Donald Trump în jocul de exprimare anti-rusesc care în Statele Unite are o mare valoare. Lumea a rămas educată în spiritul Războiului Rece care nu s-a oprit decât pentru o scurtă perioadă. Al doilea motiv ar fi reprezentat de instalarea noului consilier pe securitate, un tip foarte dur, care şi-a preluat mandatul exact în aceste zile, şi care este foarte dur în special pe relaţia cu Rusia. Probabil, acesta a sugerat această mişcare foarte dură la acest început de sătămână", a detaliat Cozmin Guşă, adăugând că reţelele internaţionale de televiziune vorbesc mult despre acest Război Rece instalat.

"Aici în America se desfăşoare o telenovelă fără sfârşit. Nici nu ştiu dacă România ar putea face asemenea gen de telenovelă. Practic, în patru zile, două femei, una o fostă vedetă Playboy, Karen McDougal, şi alta o fostă vedetă pentru adulţi, Stephanie Clifford, pe numele ei de scenă Stormy Daniels, au venit cu nişte acuzaţii şi nişte dovezi împotriva lui Donald Trump pe care la noi cred că l-ar fi putut mediatiza corespunzător doar publicaţii de cancan. Aici însă, toate televiziunile private sau de stat dezbat sumele mari de bani care le-au fost date acestor femei înaintea campaniei pentru ca să tacă, să nu vorbească de relaţiile sexuale avute cu Trump. Şi vorbim de sume colosale: lui Stormy Daniels i s-a dat 130.000 de dolari, iar lui Karen McDougal 150.000 de dolari. În cazul vedetei Playboy, banii i s-au dat din partea unui ziar care i-a cumpărat povestea dar care nu a publicat-o nicidată şi nici ea nu mai are dreptul să o publice. În plus, pe toată mass-media din SUA se vorbeşte de ce Donald Trump nu a folosit prezervativul în relaţiile sexuale cu cele două. Vă daţi seama cum este atmosfera în acest moment. Problema asta este, justiţia din SUA ar trebuie să investigheze dacă acei bani se pot înscrie într-o campanie ilegală prin care s-a câştigat benevolenţa a două persoane care l-ar fi putut ataca pe Donald Trump. Asta este atmosfera, pe lângă bătaie de război rece cu ruşii, există şi această bătaie de extraordinară audienţă, nici meciurile de baschet sau de fotbal american nu au făcut audienţe ca aceste poveşti cu, să zicem, cele două doamne, deşi nu sunt doamne", a încheiat Cozmin Guşă.

Război rece. Val de expulzări ale diplomaților ruși din UE și SUA. România expulzează un diplomat