Cozmin Gușă: La 15 ani după 11 septembrie am ajuns la o decădere a lumii. Am involuat
Consultantul politic Cozmin Gușă a făcut o analiză a efectelor atentatelor de la 11 septembrie 2001 asupra lumii. Concluzia e una sumbră.
Pe 11 septembrie 2001, Cozmin Gușă se afla alături de doi consultanți americani. Replica unuia dintre aceștia este uimitoare.
"Se întâmplă mult mai repede "
"Acum 15 ani eram în birou într-o discuție de câteva ore cu doi consultanți americani care se întorseseră de la Moscova, fiind trimiși să dea o mână de ajutor partidului lui Putin care abia se înființase. Sigur, o făceau cu aprobarea puterii din SUA. În acel moment, lumea era unipolară, America dominca scena politică, economică și militară. Am fost anunțați, am adus un televizor în birou, ne uitam transfigurați în sediul din Kiseleff. Și atunci, unul dintre ei, poate avea legături cu CIA, poate amândoi erau CIA a spus: "se întâmplă mult mai repede decât am fi crezut". Am martori pentru acest lucru. La fel cum în România anului 1989 se discuta despre ce s-ar putea întîmpla cu Ceaușescu, la fel și în SUA se discuta că America era în pericol. Azi se știe de avertismentele FBI despre acest pericol, care apoi în luna august s-a localizat în zona școlilor de pilotaj, când s-a cerut verificarea suspecților. Într-adevăr s-a înregistrat un minus în zona CIA. Lucrurile au fost discutate în anii care au urmat", și-a amintit Cozmin Gușă.
Lumea multipolară
"Ce rămâne după atacurile din 11 septembrie: o solidaritate extraordinară care a fost dublată de o teamă care s-a perpetuat după acel moment, o solidaritate care a fost arătată și de o scrisoare a lui Putin către Bush, care era adresată cu "frate George", într-un fel personal, care a șocat lumea diplomatică - un gest de solidarizare maximă din partea lui Putin", și-a amintit Gușă.
"Românii au fost solidari. Pro-americanismul nostru a fost evident, a rămas constant", a spus consultantul.
"După momentul 11 septembrie, lumea s-a modificat, nu a mai fost unipolară din nefericire sau din fericire. Azi vedem că s-au echilibrat mai mulți poli de putere, cel eurasiatic e în formă bună, cel euroatlantic șchioapătă - BREXIT-ul e doar un exemplu. Decăderea UE e evidentă. Dictatorii nu mai există, în Irak sau Libia, dar asta nu înseamnă că în acele țări s-a instalat pacea și prosperitatea. Dimpotrivă, totul se mișcă acolo în Orient. Arabia Saudită nu mai e acel aliat pe care se pot baza SUA azi", a mai spus consultantul politic.
Proliferarea terorismului
"Terorimul a proliferat, e mult mai spectaculos, cu mult mai multe victime, cu mult mai multe drame umane. Europa e virusată grav și fără anticopri de fenomenul migrației care generază la rândul său fenomenul terorismului. Israelul azi nu mai e atât de pro-american. Legătura dintre Beniamin Netanyahu și Putin duce la decizii comune și nu se mai poate vorbi despre o relație privilegiată între Israel și SUA, ceea ce e o mare pierdere", a mai spus Gușă.
Concluzia este sumbră. "De la acea lume unipolară care părea foarte calmă am ajuns în doar 15 ani - nu spun că doar din cauza 11 septembrie - într-o mare măsură la această decădere a lumii și pot să spun că 11 septembrie, prin consecințe, a generat această involuție a plenetei", a mai spus consultantul.