Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică. Consiliul de Securitate al ONU condamnă ferm lansarea
La o lună după ce a detonat o bombă nucleară, Coreea de Nord a lansat duminică dimineaţă o rachetă balistică cu rază lungă de acţiune, în ciuda avertismentelor venite din partea comunităţii internaţionale, informează AFP. Potrivit televiziunii publice nord-coreeane, la bordul rachetei s-ar fi aflat un satelit, care a ajuns pe orbită, însă informaţia nu a fost confirmată.
UPDATE Consiliul de Securitate "condamnă ferm" lansarea rachetei nord-coreene
Consiliul de Securitate al ONU "a condamnat ferm lansarea" unei rachete de către Coreea de Nord duminică, într-o declarație unanimă adoptată la sfârșitul unor consultări cu ușile închise, informează AFP, scrie Agerpres. Consiliul se angajează "să adopte rapid o nouă rezoluție" la care lucrează de câteva săptămâni, pentru a crește sancțiunile împotriva Phenianului ca răspuns la acest tir și la ultimul test nuclear nord-coreean din 6 ianuarie.
"Membrii Consiliului de Securitate vor adopta rapid o nouă rezoluție ce impune măsuri semnificative ca răspuns la aceste încălcări periculoase și grave" ale rezoluțiilor ONU. Acestea interzic Phenianului orice activitate nucleară sau balistică, sub amenințarea sancțiunilor economice, dintre care înghețarea bunurilor persoanelor ce contribuie la programele militare nord-coreene.
Declarația afirmă că lansarea, prezentată de Phenian ca fiind a unui satelit, "folosește tehnologia rachetelor balistice" și astfel "contribuie la dezvoltarea de către Coreea de Nord a sistemelor de transport de arme nucleare", adică rachete intercontinentale cu focoase nucleare capabile să ajungă în Statele Unite, notează France Presse.
UPDATE. Franța cere "o reacție rapidă și severă a comunității internaționale"
Franța a denunțat "o provocare nebunească" după lansarea de către Coreea de Nord a unei rachete balistice și a cerut "o reacție rapidă și severă a comunității internaționale în Consiliul de Securitate" al ONU, care urmează să se reunească duminică la New York, relatează AFP.
"Franța denunță cu cea mai mare fermitate o nouă violare flagrantă de către Coreea de Nord a rezoluțiilor Consiliului de Securitate. Lansarea rachetei, survenită în această noapte, la o lună după un nou test nuclear, este o provocare nebunească. Franța face apel la o reacție rapidă și severă a comunității internaționale în Consiliul de Securitate astăzi (duminică)", a anunțat Palatul Elysée (președinția franceză) într-un comunicat de presă.
UPDATE. Racheta nord-coreeană a plasat un obiect pe orbita Pământului
Racheta nord-coreeană cu rază lungă de acțiune lansată duminică se pare că a plasat un obiect pe orbită, a anunțat agenția de presă sud-coreeană Yonhap, citând un oficial militar din Coreea de Sud, conform Agerpres.
UPDATE. Rusia condamnă testul balistic nord-coreean
Rusia a condamnat duminică testul balistic efectuat de Coreea de Nord, apreciindu-l ca "foarte dăunător" pentru securitatea regională, inclusiv pentru securitatea Phenianului, relatează AFP.
"Este evident că astfel de acțiuni duc la o agravare serioasă a situației în Peninsula Coreeană și în Asia de Nord-Est în ansamblul ei" și "este foarte dăunătoare pentru securitatea țărilor din regiune, îndeosebi și în primul rând pentru Coreea de Nord", a apreciat Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei într-un comunicat de presă.
UPDATE. ONU îi cere Coreii de Nord să înceteze acțiunile provocatoare
Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a cerut Coreii de Nord "să înceteze acțiunile provocatoare" în urma unui tir de rachetă cu rază lungă de acțiune al Phenianului.
Într-un comunicat, Ban a estimat "profund regretabil" acest tir ce încalcă rezoluțiile ONU, potrivit afirmațiilor sale, notează AFP.
UPDATE. China își exprimă regretele după lansarea rachetei balistice
Ministerul chinez de Externe și-a exprimat duminică "regretele" după lansarea unei rachete de către Coreea de Nord în ciuda condamnării internaționale, adăugând că cere tuturor părților să acționeze cu prudență și să se abțină de la luarea de măsuri ce ar putea crește și mai mult tensiunile în Peninsula Coreea, potrivit Agerpres.
"China își exprimă regretele că Coreea de Nord, în ciuda opoziției tot mai mari a comunității internaționale, a insistat să folosească tehnologia rachetelor balistice pentru a efectua o lansare", a declarat purtătoarea de cuvânt a ministerului Hua Chunying într-un comunicat postat pe website-ul ministerului.
Coreea de Nord are interdicţiie de a face teste balistice
"Racheta Kwangmyongsong a decolat de la Centrul Spaţial Sohae din regiunea Cholsan, provincia Phyongan de Nord la ora 9:00 ( 2:30, ora României), pe data de 7 februarie 2016. Satelitul a intrat pe orbita actuală la ora 9:09 ( 2:39, ora României, la 9 minute şi 46 de secunde de la decolare”, a transmis televiziunea publică din Coreea de Nord.
Imediat după lansarea rachetei, Statele Unite, Japonia, Coreea de Sud şi China au condamnat acţiunea Phenian-ului, iar Consiliul de Securitate al ONU se va reuni astăzi de urgenţă. Discuţiile vor avea loc cu uşile închise, relatează AFP, care citează surse diplomatice.
Pe de altă parte, oficialii niponi şi cei sud-coreeni afirmă că în fapt Coreea de Sud nu a făcut altceva decât să testeze aceleiaşi tehnologie folosită pentru rachete nucleare.
"Este absolut inacceptabil că au lansat această rachetă. Să lansezi o rachetă după ce ai făcut un test nuclear este împotriva rezoluţiei ONU”, a declarat premierul Japoniei, Shinzo Abe.
Racheta lansată, botezată Unha (galaxie), are o rază de acţiune estimată la 10.000 de kilometri şi teoretic poate ajunge pe coasta de Vest a Statelor Unite. Coreea de Nord are interdicţiie de a face teste balistice, fiind pasibilă de sancţiunile internaţionale, potrivit Mediafax.
Acţiunea a fost catalogată de Statele Unite ca fiind "destabilizatoare şi provocatoare", transmite CNN.
"Lansarea unei rachete balistice de către Coreea de Nord reprezintă încă o acţiune menită să provoace şi să destabilizeze. Programul nuclear şi de rachete al Coreei de Nord reprezintă un pericol serios la adresa intereselor noastre, inclusiv la adresa securităţii unora dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai noştri. Acţiunile necugetate trebuie să aibă consecinţe serioase”, a declarat Susan Rice, consilierul pentru securitate naţională al lui Barack Obama.