MENIU

Congresul SUA dorește înarmarea Ucrainei

Parlamentarii americani au aprobat, vineri, o lege care autorizează noi sancțiuni împotriva Rusiei și o creștere a asistenței militare pentru Ucraina, inclusiv a ajutorului letal, transmite AFP, citată de Agerpres.

Astfel, legea autorizează Washingtonul să consolideze ajutorul militar pentru Ucraina, în special prin intermediul livrărilor de muniții antitanc, drone antitanc, și echipamente de comunicații. Textul a fost adoptat cu unanimitate întâi de Senat, apoi de Camera Reprezentanților. Din motive tehnice, însă, el va trebui să fie votat din nou în Senat, unde trebuie să fie aprobat prin consens, apoi trimis președintelui Barack Obama pentru promulgare.

Totodată, legea a fost amendată nu mai desemnează Ucraina, Republica Moldova și Georgia drept ''aliați majori nonmembri ai NATO'', spre deosebire de primele versiuni, în urma obiecțiilor Casei Albe.

Livrarea de arme, solicitată de Kiev, rămâne, însă, la latitudinea președintelui SUA, Barack Obama, care, până în acest moment, a aprobat doar furnizarea de asistență nonletală, precum sisteme radar anti-mortieră și ochelari speciali pentru vedere nocturnă.

 

Mai multe pe Agerpres.