Cine şi cum îl poate opri DEFINITIV pe Putin. Cine pune capăt războiului din Ucraina
Întrebarea care frământă o lume întreagă, la trei săptămâni de când Rusia a atacat Ucraina, este cine şi în ce mod îl poate opri pe Vladimir Putin.
Cei mai mulţi experţi cred că sfârşitul războiului declanşat de invazia rusă din Ucraina nu e deloc aproape, iar deznodământul conflictului este tot mai greu de anticipat. Cert e că rezistenţa eroică a armatei ucrainene, dar mai ales faptul că o întreagă ţară se opune forţelor ruse, combinată şi cu sancţiunile împotriva Rusiei constituie o lovitură neaşteptată pentru Vladimir Putin. Iar costurile războiului s-ar putea întoarce împotriva dictatorului de la Kremlin, cred unii experţi consultați de adevarul.ro.
Analistul militar Hari Bucur-Marcu se aşteaptă ca, la un moment dat, oligarhii care îl susţin încă pe Putin să se întoarcă împotriva lui, deranjaţi de faptul că nu mai pot face afaceri în Occident.
„Absolut toţi marii oligarhi ai Rusiei, care deţin 90% din puterea economică a ţării, nu îşi doresc noi sancţiuni pentru Rusia. Toţi au averile în Occident, toţi vor să meargă la Monaco, vor să iasă cu iahturile în Mediterana şi să se plimbe cu avioanele personale peste tot în lume, nu să stea blocaţi în Rusia”, a explicat Marcu.
În opinia sa, nici măcar relaţiile privilegiate cu China nu vor putea compensa pierderile economice uriaşe ale Rusiei.
Specialist în relaţii internaţionale, fost secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe şi consul al României la Toronto, profesorul Valentin Naumescu predă la Facultatea de Studii Europene din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai şi spune că există scenariul ca războiul din Ucraina să ruineze Rusia, la fel cum s-a întâmplat cu fosta URSS după invadarea Afganistanului. Atunci, nu numai că sovieticii au fost nevoiţi să-şi retragă trupele după 10 ani de ocupaţie, dar costurile războiului au provocat o adevărată implozie care a dus în cele din urmă la dezintegrarea URSS.
„Ştim că Uniunea Sovietică avea o superioritate militară covârşitoare, incomparabilă cu cea a Afganistanului. După 10 ani, URSS s-a retras din Afganistan practic învinsă, după ce ocupase ţara între 1979 şi 1989. Deci există acest scenariu şi acum. Este posibil ca aşa cum am spus, pe termen lung, Rusia, şi poate nu atât regimul actual, ci foarte probabil un regim al Rusiei post-Putin să constate că deciziile actuale ale Kremlinului în ceea ce priveşte Ucraina au fost fundamental greşite şi să revină asupra lor”, a spus Naumescu.
Profesorul atrage însă atenţia că Rusia nu va fi învinsă decât pe termen lung, iar asta numai atunci când costurile războiului i-ar putea face pe ruşi să răstoarne regimul Putin.
E însă mai degrabă varianta în care nu oligarhii, ci populaţia nemulţumită de privaţiunile la care va fi supusă în următorii ani, l-ar îndepărta pe dictatorul de la Kremlin.