MENIU

Cine este în spatele "Black Cube", firma care ar fi spionat-o pe Laura Codruţa Kovesi

Cine este în spatele "Black Cube", firma care ar fi spionat-o pe Laura Codruţa Kovesi

Firma care ar fi spionat-o pe Laura Codruţa Kovesi l-a avut ca preşedinte de onoare pe un fost şef al Mossad-ului, care a murit de cancer în urmă cu două săptămâni. În lumea serviciilor secrete, Meir Dagan este o legendă. Supranumit "Regele umbrelor", el a condus serviciul secret israelian vreme de 10 ani. După ce s-a retras, Dagan a activat în firma "Black Cube" - aflată acum în centrul scandalului de spionaj legat de Kovesi.

Militar de carieră, Meir Dagan a luptat în războiul arabo-israelian din 1967. A urcat rapid în ierarhia militară, iar în 2002, preşedintele Ariel Sharon l-a numit şeful Mossad, unul dintre cele mai eficiente servicii de spionaj din lume. A fost reconfirmat în această funcţie de două ori. Lui îi sunt atribuite operaţiunile secrete îndreptate împotriva programului nuclear al Iranului.

Meir Dagan l-a criticat deschis pe actualul premier al Israelului şi s-a opus unei lovituri militare împotriva Iranului.

După ce s-a retras din poziţiile oficiale, Meir Dagan a activat în firma de investigaţii Black Cube, înfiinţată în 2010, pentru care lucrează mai mulţi foşi ofiţeri de spionaj şi contraspionaj.

Într-un articol din 2015, Financial Times scria: "Black Cube este o specie diferită a firmelor de investigaţii. Nu doar că adună informaţii pentru clienţii săi, ci construieşte o bază de dovezi concentrată pe un anumit proces, un anumit atac asupra unei companii sau o anumită ameninţare, şi este recunoscută pentru tenacitatea sa".

The Wall Street Journal nota, în 2015, că angajaţii firmei au fost implicaţi în operaţiuni private de contraspionaj cibernetic şi s-au infiltrat în reţele de hackeri.

Black Cube are sediul la Tel Aviv şi două sucursale, la Paris şi Londra.

Mai multe articole despre:
Laura Codruţa Kovesi Meir Dagan black cube