MENIU

ALEGERI: Oamenii Rusiei câștigă teren. Lupta finală se dă la Chișinău. Ce urmează pentru R. Moldova

Vladimir Putin și Zinaida Greceanîi

Liberalul Dorin Chirtoacă conduce cu câteva puncte procentuale în cursa strânsă cu socialista prorusă Zinaida Greceanîi, în primul tur de scrutin al alegerilor locale de la Chișinău, un bastion vital pentru proeuopeni. Perspectiva europeană a Republicii Moldova nu este însă foarte clară, în urma acestui scrutin test. Doi oameni de afaceri controversați deveniți politicieni, cu vederi filoruse, s-au impus fără drept de apel în celelalte orașe importante ale țării - Bălți și Orhei. Alianța proeuropenilor, sancționată de cetățeni la urne, încearcă să strângă rândurile pentru al doilea tur de scrutin.

Certurile din alianța proeuropeană, scandalurile de corupție, incapacitatea de a reforma țara și de a crește nivelul de trai au adus un rezultat așteptat la alegerile locale din Republica Moldova, unde politicienii proruși au obținut rezultate foarte bune.

Actualul edil al capitalei Republicii Moldova, liberalul Dorin Chirtoacă, se află pe primul loc în primul tur de scrutin al alegerilor locale, cu 37,57% din voturi. O conduce cu puțin pe socialista Zinaida Greceanîi (35,69%), fostă membră a Partidului Comuniștilor, o politiciană considerată apropiată de Moscova, care a avut întâlniri cu Vladimir Putin. Rezultatele sunt împărțite și în Consiliul Municipal, unde proeuropenii au totuși prima șansă la formarea unei coaliții. 

Turul al doilea este deosebit de important pentru proeuropeni, care trebuie să-și păstreze bastionul din Chișinău.

Liderul liberal-democrat, Vlad Filat, al cărui partid a suferit un eșec la Chișinău la alegerile locale de duminică, dar și-a menținut influența în multe raioane, a pledat pentru crearea unor coaliții pro-europene la nivel local, în primul rând acolo unde va avea loc turul doi de scrutin pentru alegerea primarilor, potrivit Europalibera.org.

Aceeași țintă o are și liderul socialiștilor, Igor Dodon. Dodon a spus că partidul său a obținut rezultate bune la alegerile locale de duminică și s-a pronunțat pentru coaliții între PSRM, Partidul Nostru și comuniști „în multe centre raionale”.

Rezultat șocant la Orhei, "un nou Lukașenko" la Bălți

Alegerile locale din Republica Moldova au avut loc pe fondul demisiei prezentate vineri de către premierul Chiril Gaburici și în contextul crizei financiare generate de dispariția unui miliard de dolari din sistemul bancar moldovenesc.

Cu atât mai interesantă este victoria electorală a principalului suspect în cazul dispariției miliardului, omul de afaceri prorus Ilan Shor, care a câștigat primăria orașului Orhei cu aproape 62%. Shor este cercetat de autoritățile din Republica Moldova în dosarul banilor dispăruți din bănci.

Totuşi Ilan Shor va trebui să guverneze cu un consiliu local ce va fi format de o majoritate proeuropeană - PD, PLDM, PL.

La Bălți, al doilea oraș al țării, victoria lui Renato Usatîi, un alt prieten al Moscovei, era așteptată. El s-a impus cu nu mai puțin de 72,46%, iar gruparea sa, Partidul Nostru, are majoritatea și în Consiliul Municipal. "Întoarcem țara poporului", a spus Usatîi în discursul de după anunțarea rezultatelor. "Oraşului Bălţi îi trebuie un om gospodar, un al doilea Lukaşenko", a adăugat el.

Tinerii nu au venit la vot

Rata de participare la cele 1.977 secţii de votare a fost de 48,87%, cu 11% mai redusă decât la precedentele alegeri locale.

Comentatorii din Republica Moldova au observat că marii absenți de la urne au fost tinerii.

Cel mai bun exemplu este CHișinăul. Comisia Electorală Centrală a arătat că, din cei circa 1 386 180 alegători care și-au exercitat dreptul la vot la alegerile locale, 3,00% au vârsta cuprinsă între 18 și 21 de ani. 21,95 % sau 304,300 alegători au între 21 și 35 de ani, 24,00 % sau 332,748 alegători au vîrsta cuprinsă între 35 și 50 de ani.

Cei mai mulți votanți - 51,05% sau 707,612 alegători au peste 50 de ani.

Negocieri pentru formarea unui nou guvern

Luni, imediat după aflarea rezultatelor, Partidul Democrat din Moldova şi Partidul Liberal Democrat au anunțat iniţierea imediată a negocierilor pentru formarea noului Guvern. Ambele formaţiuni exclud scenariul unor alegeri parlamentare anticipate şi declară că vor purta discuţii cu PL şi PCRM în vederea formării unei coaliţii largi, potrivit publika.md.

"Negocierile le începem și sper să le finalizăm cu colegii din PDM și cu cei din PL. Alegeri anticipate în Republica Moldova ar însemna dezastru. Iar cei care urmăresc aceste alegeri anticipate în Republica Moldova, mă refer la alegeri anticipate parlamentare, în nici într-un caz nu doresc binele acestei țări", a declarat Marian Lupu.

Săptămâna trecută, Chiril Gaburici şi-a dat demisia din funcţia de prim-ministru. Premierul demisionar şi-a motivat gestul prin faptul că nu doreşte ca diploma sa de studii să devină o problemă naţională.