Chemare dramatică pentru un asalt final al opoziției în Venezuela. Zile decisive
Liderul opoziției și al parlamentului din Venezuela, recunoscut de SUA drept președinte interimar al țării, a cerut cetățenilor să iasă la demonstrații pentru a presa armata să retragă sprijinul pentru Nicolas Maduro. Săptămâna care a început s-ar putea dovedi decisivă pentru protestatarii care speră să înlăture actualul regim de la Caracas.
Autoproclamatul preşedinte al Venezuelei, Juan Guaido, a lansat un apel la organizarea a două manifestaţii - miercuri şi sâmbătă - pentru a determina armata, principalul susţinător al preşedintelui ales Nicolas Maduro, să treacă de partea opoziţiei şi în sprijinul ultimatumului european privind convocarea de alegeri libere, informează luni AFP, citată de Agerpres.
'Miercuri de la miezul zilei până la 14:00, oriunde în Venezuela vom ieşi în stradă pentru a cere forţelor armate să vină de partea poporului, iar sâmbătă chemăm la o mare mobilizare în întreaga Venezuelă în sprijinul susţinerii acordate de Uniunea Europeană şi al ultimatumului dat' de ţări europene, a declarat duminică seara preşedintele parlamentului venezuelean de 35 de ani.
Şase ţări europene (Spania, Franţa, Germania, Marea Britanie, Portugalia, Olanda) au dat sâmbătă lui Nicolas Maduro termen de opt zile pentru a convoca alegeri, avertizând că în caz contrar îl vor recunoaşte pe Juan Guaido drept preşedinte. Ultimatumul expiră duminica viitoare.
În ansamblul său, UE a formulat o ameninţare mult mai vagă: 'va lua măsuri' dacă nu vor fi convocate alegeri 'în zilele următoare', inclusiv privind 'recunoaşterea leadership-ului' în această ţară.
Conflict global în Venezuela. Armata mercenarilor ruși din Siria și Ucraina a ajuns la Caracas
Sâmbătă 'vom celebra acest sprijin inedit din partea întregii lumi pentru cauza noastră, în contextul în care ultimatumul dat de UE va fi pe cale să expire, pentru a se pune capăt uzurpării şi a ajunge la un guvern de tranziţie şi la convocarea de alegeri libere', a afirmat Juan Guaido, un politician de dreapta.
Până în prezent, Nicolas Maduro s-a arătat inflexibil. 'Nimeni nu ne poate da un ultimatum', a declarat el la canalul de televiziune CNN Turk.
Încurajat de sprijinul internaţional, Juan Guaido încearcă să spargă loialitatea armatei, factor esenţial în menţinerea lui Nicolas Maduro la putere din 2013.
El a declarat că-i va amnistia pe funcţionarii şi militarii care vor accepta să treacă de partea sa, în conformitate cu o lege al cărei text adepţii săi încercau duminică să-l distribuie în centrele de poliţie şi ale armatei din ţară.
'Astăzi, ne-am dus să întindem mâna. Soldat al Venezuelei, ne punem speranţele în tine şi în angajamentul tău faţă de Constituţia noastră', a spus preşedintele autoproclamat. 'Nu este momentul să-ţi fie frică!', îndeamnă Juan Guaido.
În faţa opozanţilor care le-au înmânat textul de lege, unii soldaţi au ars sau au rupt documentul, care oferă 'toate garanţiile constituţionale' militarilor şi civililor care 'colaborează la reinstalarea democraţiei'.
'Armata este împreună cu comandantul nostru şef, Nicolas Maduro', a reacţionat unul dintre ei.
În acest timp, Nicolas Maduro a supervizat exerciţii militare desfăşurate la Fort Paramacay, în nordul Venezuelei.
'Să ne antrenăm pentru a combate lovitura de stat, spun asta tuturor forţelor armatei bolivariene: uniune maximă, disciplină maximă, coeziune maximă', le-a spus Maduro militarilor.
De asemenea, el i-a avertizat: 'Sunteţi pucişti sau respectaţi Constituţia? Trădători niciodată, întotdeauna loiali!'
Dar disensiunile încep să apară în cadrul armatei. Ataşatul militar al Venezuelei la Washington, colonelul José Luis Silva a anunţat sâmbătă că nu-l mai recunoaşte pe Maduro ca preşedinte legitim şi a cerut 'fraţilor săi militari' să procedeze în mod similar.
'Soldat al Venezuelei, îţi ordon: nu reprima manifestaţiile paşnice, nu trage în poporul tău', îndeamnă într-un apel adresat armatei Juan Guaido, după o săptămână de mobilizări care s-au soldat cu 29 de morţi şi peste 350 de arestări.
Papa Francisc s-a exprimat duminică, la rândul său, pentru o 'soluţie justă şi paşnică pentru a depăşi criza, prin respectarea drepturilor omului'.
În cursul reuniunii ONU de sâmbătă consacrate crizei venezuelene, secretarul de stat american Mike Pompeo a cerut tuturor ţărilor 'să fie de partea forţelor libertăţii'.
Duminică, John Bolton, consilierul pentru securitate naţională al lui Donald Trump, a avertizat că 'orice violenţă şi intimidare' împotriva opoziţiei şi a personalului diplomatic american din Venezuela va antrena un 'răspuns semnificativ'.
Lista susţinătorilor internaţionali ai lui Guaido continuă să crească: după Israel, Australia a anunţat duminică recunoaşterea sa ca preşedinte interimar 'până la alegerile care vor avea loc'.
Dar regimul de la Caracas are şi el aliaţi externi, între care Rusia, care a cerut 'încetarea oricărei ingerinţe cinice şi nedisimulate în afacerile interne ale unui stat suveran'. În aceeaşi tabără se află China, Coreea de Nord, Turcia, Nicaragua şi Cuba, notează AFP.